Τηλ. γραμμή AIDS
21/12/2014 WSJ: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων HIV στα βορειοδυτικά της Καμπότζης ανήλθε στα 140 το Σάββατο και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Γιατρός χωρίς άδεια που εργαζόταν στην περιοχή για περισσότερο από 2 δεκαετίες κρατείται από την αστυνομία επειδή ίσως μόλυνε πολλούς ανθρώπους με HIV μέσω της απερίσκεπτης χρήσης μολυσμένων βελονών. Η κρίση ξεκίνησε στα τέλη Νοέμβρη, όταν ένας 74χρονος άντρας από τη Ρόκα διαγνώστηκε θετικός στον HIV. Αργότερα και η εγγονή του και ο γαμπρός του διαγνώστηκαν...

20/12/2014 Natap: Δημοσιεύθηκε στο Lancet HIV, εργασία του Δρ. Νίκου Πανταζή, της Δρ. Γιώτας Τουλούμη και άλλων, που αναλύει χιλιάδες δεδομένα από τη μελέτη CASCADE: το ιικό φορτίο 1 χρόνο μετά την ορομετατροπή, τον αριθμό CD4 κυττάρων κατά την ορομετατροπή, και την ατομική πτώση CD4 κυττάρων. Συνολικά, η αύξηση της λοιμογόνου δύναμης του HIV συμβαδίζει με τη μεταδοτικότητα. Οι ερευνητές τονίζουν την σημαντική ανάγκη για πρώιμη διάγνωση του HIV και την έγκαιρη εισαγωγή στη θεραπεία...

20/12/2014 Aidsmap: Δημοσιεύθηκε επιτέλους στο Journal of AIDS μελέτη που αναφέρθηκε στο συνέδριο CROI2013 αλλά μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να βρεθεί ακόμα και ως περίληψη, η οποία μέτρησε την αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού ως μόνη συνεχής επιλογή για την πρόληψη της HIV μόλυνσης σε γκέι άνδρες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προφυλακτικά εμποδίζουν 7 στις 10 μολύνσεις που οφείλονται στο πρωκτικό σεξ μεταξύ ανδρών. Άλλες μελέτες βρήκαν ότι στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 80%...

19/12/2014 FDAnews: Το FDA έδωσε άδεια για τη διεύρυνση της χρήσης του Alere HIV Ag/Ab Combo test. Το νέο ταχείας δράσης test ήταν διαθέσιμο μόνο σε νοσοκομειακά εργαστήρια, αλλά τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιατρεία και κέντρα υγείας. Το τεστ αρχικά εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2013, και είναι ικανό να ανιχνεύσει HIV αντισώματα και αντιγόνο p24, το οποίο εμφανίζεται λίγες μέρες μετά τη μόλυνση, πριν τα αντισώματα γίνουν ανιχνεύσιμα. Η πρώιμη ανίχνευση της λοίμωξης βελτιώνει τα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών...
Ποσοστά αναπηρίας

Νέος κανονισμός

Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS)

1 στους 12 Έλληνες gay άνδρες κάποια στιγμή θα διαγνωστεί με τον ιό HIV
αν συνεχιστεί η σημερινή τάση


Το test για HIV

HIV TestΣύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν διαγνωστεί μέχρι σήμερα περίπου 15.000 άτομα με τον ιό HIV στην Ελλάδα. Όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο το 75% όσων πραγματικά έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Αυτό συμβαίνει διότι το υπόλοιπο 25% των ατόμων που έχουν μολυνθεί, δεν έχουν κάνει ποτέ το test για HIV.

Ακόμα και σήμερα, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν το test για να μάθουν αν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, διότι θεωρούν τρομακτική την ιδέα να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση ή πιστεύουν ότι είναι περιττή επειδή νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν.

"Όσο οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό εν αγνοία τους σε άλλους, όπως στους συντρόφους τους ή στα αγέννητα παιδιά τους. Και εκείνοι που δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, δεν μπορούν να επωφεληθούν από την έγκαιρη θεραπεία που εμποδίζει την ανάπτυξη της ασθένειας και την περαιτέρω μετάδοση του ιού", τονίζει ο Διευθυντής του ECDC κ. Marc Sprenger.

Πως γίνεται το test για HIV;

Οι γενικές εξετάσεις αίματος ΔΕΝ ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, για αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί.
Το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης για HIV είναι το 4ης γενιάς test αίματος αντισωμάτων/αντιγόνου.
Αυτό το test ανιχνεύει αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV 14 ημέρες και μετά από μια επικίνδυνη επαφή, σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων.

Στο παρακάτω σχήμα μπορείτε να δείτε την αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων test, ανάλογα με τη χρονική εμφάνιση των δεικτών ανίχνευσης της HIV λοίμωξης.

■ HIV RNA στο πλάσμα ■ HIV p24 αντιγόνο ■ HIV αντισώματα
Αποτελεσματικότητα HIV test
Ημέρες μετά τη μόλυνση

Που γίνεται το 4ης γενιάς test για HIV;

Στην Ελλάδα, το 4ης γενιάς test αίματος για HIV γίνεται για το κοινό σε 6 Κέντρα Αναφοράς AIDS:


Ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου 2014

Το HIV test στη φάση της πρωτολοίμωξης

Κατά τη διάρκεια της HIV πρωτολοίμωξης (το διάστημα αμέσως μετά τη μόλυνση), αναπτύσσονται υψηλά επίπεδα του HIV στο αίμα και στις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων και σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, συμβαίνει σχεδόν το 50% όλων των περιστατικών μετάδοσης, αλλά το test αντισωμάτων HIV είναι αρνητικό ή απροσδιόριστο διότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ανιχνεύσιμα αντισώματα έναντι του ιού περίπου 2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.
Αν έχετε τη βάσιμη υποψία ότι μολυνθήκατε πάρα πολύ πρόσφατα με τον ιό HIV, επικοινωνήστε με την πλησιέστερη Μονάδα Λοιμώξεων για να διαπιστωθεί αν πρέπει να κάνετε το ειδικό RNA test που ανιχνεύει τον ιό HIV στο αίμα πριν αναπτυχθούν αντισώματα ή αν πρέπει να πάρετε αντιρετροϊκή προφύλαξη για να αποφύγετε τη χρόνια λοίμωξη.

Σχεδιάγραμμα τυπικής σειράς εξετάσεων για HIV

Το test αντισωμάτων HIV είναι, ανάλογα με το αποτέλεσμα, η αρχή μιας σειράς εξετάσεων που πρέπει να γίνουν για να διαπιστωθεί η ανοσολογική κατάσταση κάποιου ατόμου που έχει μολυνθεί με τον ιό HIV.

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε την σειρά των εξετάσεων που ακολουθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα του κάθε test. Τοποθετήστε το ποντίκι πάνω από κάθε πλαίσιο για να δείτε την περιγραφή της εξέτασης.

  ELISA      
       
ΑΡΝΗΤΙΚΟ     ΘΕΤΙΚΟ    
       
    WESTERN BLOT    
       
  ΑΡΝΗΤΙΚΟ     ΘΕΤΙΚΟ  
       
    ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ     CD4
       
      ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ  

Ποιοι πρέπει να κάνουν το test για HIV;

Το CDC συνιστά σε όλα τα άτομα ηλικίας από 13 ετών ως 64 ετών, να εξετασθούν για HIV, τουλάχιστον μια φορά, ασχέτως πιθανού κινδύνου.

Επιπλέον, συνιστά να γίνει ένα test για HIV εάν:

 • Είστε σεξουαλικά ενεργοί, κυρίως με 3 ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους τους τελευταίους 12 μήνες.
 • Είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με κάποιον που είναι θετικός στον ιό HIV ή με κάποιον του οποίου το HIV status δεν γνωρίζετε.
 • Έχετε μοιραστεί σύριγγες για χρήση ναρκωτικών (συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών ορμονών) ή αν χρησιμοποιήσατε μη αποστειρωμένο εξοπλισμό για τρύπημα αυτιών και τατουάζ.
 • Είστε εργαζόμενος στον τομέα υγείας που είχε ατύχημα, όπως η άμεση έκθεση σε αίμα ή τρύπημα από βελόνα ή άλλα δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα.
 • Είστε έγκυος ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυες.
 • Σας έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά.
 • Έχετε κάνει σεξ για χρήματα.
 • Έχετε διαγνωστεί με κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όπως η σύφιλη ή ο έρπης.
 • Έχετε διαγνωστεί με ηπατίτιδα ή φυματίωση.
 • Έχετε λόγο να αμφιβάλλετε για το HIV status σας.

Aν είστε σεξουαλικά δραστήριος ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος άντρας, συνιστάται να εξετάζεστε για HIV κάθε 3 έως 6 μήνες.

Σήμερα υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας και οι πιθανότητες να εκδηλώσει AIDS κάποιος οροθετικός που θα λάβει έγκαιρη και σωστή θεραπεία, είναι ελάχιστες.
Επιπλέον, όταν κάποιος γνωρίζει ότι είναι φορέας του ιού HIV και βρίσκεται υπό επιτυχημένη αντιρετροϊκή θεραπεία, οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό στον ερωτικό σύντροφό του, είναι ελάχιστες.
Η επιστήμη έχει βοηθήσει έτσι ώστε μία θετική διάγνωση για HIV, να μην σημαίνει πλέον θανατική καταδίκη.

HIV test και ιατρικό απόρρητο

Η εξέταση για HIV καλύπτεται, ίσως αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη, από το ιατρικό απόρρητο. Αυτό σημαίνει ότι:

 • Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται αυστηρά και μόνο στον ίδιο. Άλλο πρόσωπο μπορεί να πάρει την απάντηση μόνο με έγγραφη εξουσιοδότηση και αφού έχει προηγηθεί συνεννόηση με το εργαστήριο.
 • Οι γιατροί ή οι άλλοι λειτουργοί υγείας (παρασκευάστριες, βοηθοί, νοσηλεύτριες) δεν έχουν δικαίωμα κοινοποίησης του αποτελέσματος σε κανένα άλλο πρόσωπο (ούτε σε γονείς ή σύζυγο). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ζητήσει το άτομο που έκανε την εξέταση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

1 μόλυνση κάθε 12"
13
#HIV Tweets
Newsletter

Γραφτείτε στη λίστα ενημέρωσης του www.hivaids.grΈρευνα

Ποιο μέσο προφύλαξης κατά της σεξουαλικής μετάδοσης του HIV προτιμάτε?

Το κλασσικό προφυλακτικό

Το νέο καθημερινό αντιρετροϊκό χάπι Truvada


Διαβάστε περισσότερα για τη μέθοδο PrEP
Android app
Κατεβάστε την εφαρμογή του hivaids.gr για το Android σας

app.hivaids.gr


QR code