Εντάξει!Τα cookies βοηθούν τη λειτουργία του www.hivaids.gr. Συνεχίζοντας την πλοήγηση συμφωνείτε με τη χρήση τους. Περισσότερα

Το test για HIV

HIV TestΣύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν διαγνωστεί μέχρι σήμερα περίπου 15.000 άτομα με τον ιό HIV στην Ελλάδα. Όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο το 75% όσων πραγματικά έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Αυτό συμβαίνει διότι το υπόλοιπο 25% των ατόμων που έχουν μολυνθεί, δεν έχουν κάνει ποτέ το test για HIV.

Ακόμα και σήμερα, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν το test για να μάθουν αν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, διότι θεωρούν τρομακτική την ιδέα να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση ή πιστεύουν ότι είναι περιττή επειδή νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν.

"Όσο οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό εν αγνοία τους σε άλλους, όπως στους συντρόφους τους ή στα αγέννητα παιδιά τους. Και εκείνοι που δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, δεν μπορούν να επωφεληθούν από την έγκαιρη θεραπεία που εμποδίζει την ανάπτυξη της ασθένειας και την περαιτέρω μετάδοση του ιού", τονίζει ο Διευθυντής του ECDC κ. Marc Sprenger.

Πως γίνεται το test για HIV;

Οι γενικές εξετάσεις αίματος ΔΕΝ ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, για αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί. Το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης για HIV είναι το νεότερο 4ης γενιάς test αίματος αντισωμάτων/αντιγόνου ή αλλιώς το HIV Ag/Ab Combo test. Αυτό το test ανιχνεύει αντιγόνο και αντισώματα στον ιό HIV 14 ημέρες και μετά από μια επικίνδυνη επαφή, σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων.

Στο παρακάτω σχήμα μπορείτε να δείτε την αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων test, ανάλογα με τη χρονική εμφάνιση των δεικτών ανίχνευσης της HIV λοίμωξης.

■ HIV RNA στο πλάσμα ■ HIV p24 αντιγόνο ■ HIV αντισώματα
Αποτελεσματικότητα HIV test
Ημέρες μετά τη μόλυνση

Που γίνεται το 4ης γενιάς HIV test;

Το 4ης γενιάς test αίματος για HIV γίνεται για το κοινό σε 6 Κέντρα Αναφοράς AIDS:

Ποιοι πρέπει να κάνουν το test για HIV;

Το CDC συνιστά σε όλα τα άτομα ηλικίας από 13 ετών ως 64 ετών, να εξετασθούν για HIV, τουλάχιστον μια φορά, ασχέτως πιθανού κινδύνου.

Επιπλέον, συνιστά να γίνει ένα test για HIV εάν:

 1. Είστε σεξουαλικά ενεργοί, κυρίως με 3 ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους τους τελευταίους 12 μήνες.
 2. Είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με κάποιον που είναι θετικός στον ιό HIV ή με κάποιον του οποίου το HIV status δεν γνωρίζετε.
 3. Έχετε μοιραστεί σύριγγες για χρήση ναρκωτικών (συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών ορμονών) ή αν χρησιμοποιήσατε μη αποστειρωμένο εξοπλισμό για τρύπημα αυτιών και τατουάζ.
 4. Είστε εργαζόμενος στον τομέα υγείας που είχε ατύχημα, όπως η άμεση έκθεση σε αίμα ή τρύπημα από βελόνα ή άλλα δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα.
 5. Είστε έγκυος ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυες.
 6. Σας έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά.
 7. Έχετε κάνει σεξ για χρήματα.
 8. Έχετε διαγνωστεί με κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όπως η σύφιλη ή ο έρπης.
 9. Έχετε διαγνωστεί με ηπατίτιδα ή φυματίωση.
 10. Έχετε λόγο να αμφιβάλλετε για το HIV status σας.

Aν είστε σεξουαλικά δραστήριος ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος άντρας, συνιστάται να εξετάζεστε για HIV κάθε 3 έως 6 μήνες.

Ποιες εξετάσεις ακολουθούν ένα θετικό αποτέλεσμα;

Το HIV test αντισωμάτων/αντιγόνου είναι, ανάλογα με το αποτέλεσμα, η αρχή μιας σειράς εξετάσεων που πρέπει να γίνουν για να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη και να διαπιστωθεί η ανοσολογική κατάσταση κάποιου ατόμου που έχει μολυνθεί με τον ιό HIV.

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε την σειρά των εξετάσεων που ακολουθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα του κάθε test. Τοποθετήστε το ποντίκι πάνω από κάθε πλαίσιο για να δείτε την περιγραφή της εξέτασης.

  ELISA      
       
ΑΡΝΗΤΙΚΟ     ΘΕΤΙΚΟ    
       
    WESTERN BLOT    
       
  ΑΡΝΗΤΙΚΟ     ΘΕΤΙΚΟ  
       
    ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ     CD4
       
      ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ  

Το HIV test στη φάση της πρωτολοίμωξης

Κατά τη διάρκεια της HIV πρωτολοίμωξης (το διάστημα αμέσως μετά τη μόλυνση), αναπτύσσονται υψηλά επίπεδα του HIV στο αίμα και στις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων και σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, συμβαίνει σχεδόν το 50% όλων των περιστατικών μετάδοσης, αλλά το test αντισωμάτων HIV είναι αρνητικό ή απροσδιόριστο διότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ανιχνεύσιμα αντισώματα έναντι του ιού περίπου 2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Αν έχετε τη βάσιμη υποψία ότι μολυνθήκατε πάρα πολύ πρόσφατα με τον ιό HIV, επικοινωνήστε με την πλησιέστερη Μονάδα Λοιμώξεων για να διαπιστωθεί αν πρέπει να κάνετε το ειδικό RNA test που ανιχνεύει τον ιό HIV στο αίμα πριν αναπτυχθούν αντισώματα ή αν πρέπει να πάρετε αντιρετροϊκή προφύλαξη για να αποφύγετε τη χρόνια λοίμωξη.

HIV test και ιατρικό απόρρητο

Η εξέταση για HIV καλύπτεται, ίσως αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη, από το ιατρικό απόρρητο. Αυτό σημαίνει ότι:

 • Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται αυστηρά και μόνο στον ίδιο. Άλλο πρόσωπο μπορεί να πάρει την απάντηση μόνο με έγγραφη εξουσιοδότηση και αφού έχει προηγηθεί συνεννόηση με το εργαστήριο.
 • Οι γιατροί ή οι άλλοι λειτουργοί υγείας (παρασκευάστριες, βοηθοί, νοσηλεύτριες) δεν έχουν δικαίωμα κοινοποίησης του αποτελέσματος σε κανένα άλλο πρόσωπο (ούτε σε γονείς ή σύζυγο). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ζητήσει το άτομο που έκανε την εξέταση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

Τηλ. γραμμή AIDS
ΚΕΕΛΠΝΟ

210-7222222

24/1/2015 Reuters: Δύο νέα εργαλεία για την καταπολέμηση του AIDS θα είναι διαθέσιμα ως το 2030 με τη μορφή εμβολίου και αποτελεσματικής αντιρετροϊκής αγωγής, που θα σταματήσουν την ασθένεια που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπων τα τελευταία 30 χρόνια, είπε ο Bill Gates. Ο ιδρυτής της Microsoft, που έχει διαθέσει εκατομμύρια δολάρια για την ιατρική έρευνα, δήλωσε: "Εμείς δεν θα δούμε το τέλος του AIDS αλλά θα δούμε τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε κατά 95 ως 100 τοις εκατό τις περιπτώσεις AIDS".

23/1/2015 MMD: Ο νέος αναστολέας ιντεγκράσης Dolutegravir είναι πολύ ισχυρό φάρμακο. Όχι μόνο είναι σε θέση να διατηρήσει το HIV RNA κάτω από 20 αντίγραφα σε πρωτοθεραπευόμενους ή ήδη θεραπευόμενους ασθενείς ως μονοθεραπεία, αλλά διατηρεί ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο με 1 δόση των 50 mg 3 φορές την εβδομάδα, λέει ο γιατρός Alain Lafeuillade και πρότεινε ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται "Hypo-Dolu". Αν η ιαιμία πλάσματος διατηρηθεί χαμηλή με 50 mg δύο φορές την εβδομάδα, στη συνέχεια η δόση θα γίνει 1 φορά την εβδομάδα

20/1/2015 Business Std: Η Ινδική εταιρεία Strides Arcolab έκλεισε συμφωνία με τη Gilead για την παραγωγή και διανομή του νέου αντιρετροϊκού Tenofovir Alafenamide (TAF) σε χαμηλό κόστος για τη θεραπεία οροθετικών ασθενών σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η άδεια που χορηγήθηκε από τη Gilead εκτείνεται σε 112 χώρες, ως ενιαίο προϊόν και σε συνδυασμό με άλλα χάπια. Το TAF και οι συνδυασμοί του δεν έχουν λάβει ακόμα έγκριση για τη χρήση στις ΗΠΑ διότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα στον άνθρωπο.

19/1/2015 AIDS Research: Υπάρχει πλέον δυνατότητα ανίχνευσης ελεύθερων ιών HIV στο πλάσμα ασθενών υπό αντιρετροϊκή θεραπεία χρησιμοποιώντας υπερευαίσθητη αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης που ενισχύει τις ιικές αλληλουχίες σε δείγματα ακόμα και με 1 μόνο αντίγραφο ιού. Αυτή η ιαιμία χαμηλού επιπέδου λέγεται "υπολειμματική ιαιμία". Η συχνότητα των κρυφών μολυσμένων κυττάρων είναι περίπου 1 ανά 1 εκατομμύριο. Αυτά τα CD4 κύτταρα είναι εξαιρετικά σταθερά με εκτιμώμενο χρόνο ζωής 44 μήνες και μπορούν να αναπαράγουν τον ιό...

14/1/2015 Edge: Αν έχετε μολυνθεί με τον HIV τους τελευταίους τρεις μήνες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης με το τεστ σάλιου. Επίσης από το OraQuick rapid test ξεφεύγουν και παλαιότερες λοιμώξεις διότι το τεστ στα δείγματα σάλιου έχει μόνο 86,6 τοις εκατό ακρίβεια. Όλα τα άτομα με οξεία HIV λοίμωξη και 1 στα 20 άτομα με παλαιότερη λοίμωξη έλαβαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, με αυτό το τεστ. Δηλαδή, στην πραγματικότητα αυτά τα άτομα ήταν οροθετικά. Καλύτερο είναι το «τέταρτης γενιάς» test...

@ Διαύγεια
ΔιαύγειαΔι@ύγεια
διαφάνεια στο κράτος

Αναρτήσεις για το HIV/AIDS
% Αναπηρία και HIV
Φαρμακεία ΜΕΛ

Online κατάλογος
Newsletter

Γραφτείτε στη λίστα ενημέρωσης του www.hivaids.gr

Νέες διαγνώσεις

Σήμερα 26/1/2014, διαγνώστηκαν 3 άντρες με HIV στην Ελλάδα. Συνολικά 61 άτομα έχουν διαγνωστεί από την αρχή του έτους.

(data from 2014)
HIV Statistics

Επιδημιολογικό Δελτίο HIV
Έρευνα
Ποιο μέσο προφύλαξης κατά της σεξουαλικής μετάδοσης του HIV προτιμάτε?
Το κλασσικό προφυλακτικό

Το νέο καθημερινό αντιρετροϊκό χάπι Truvada


Android app
Η εφαρμογή του hivaids.gr για Android


QR code
@ Επικοινωνία