Το test για HIV

HIV TestΣύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν διαγνωστεί μέχρι σήμερα πάνω από 15.000 άτομα με τον ιό HIV στην Ελλάδα. Όμως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο το 75% όσων πραγματικά έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV διότι το υπόλοιπο 25% δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση αίματος για HIV.

Ακόμα και σήμερα, πολλοί αποφεύγουν να κάνουν το test για να μάθουν αν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, διότι θεωρούν τρομακτική την ιδέα να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση ή πιστεύουν ότι είναι περιττή επειδή θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν.

"Όσο οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί με HIV, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό εν αγνοία τους σε άλλους, όπως στους συντρόφους τους ή στα αγέννητα παιδιά τους. Και εκείνοι που δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, δεν μπορούν να επωφεληθούν από την έγκαιρη θεραπεία που εμποδίζει την ανάπτυξη της νόσου και την περαιτέρω μετάδοση του ιού", τονίζει ο διευθυντής του ECDC Marc Sprenger.

Πως γίνεται το test για HIV;

Οι γενικές εξετάσεις αίματος ΔΕΝ ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, για αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί. Το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης για HIV είναι το νεότερο 4ης γενιάς test αίματος αντισωμάτων/αντιγόνου ή αλλιώς το HIV Ag/Ab Combo test.

Αυτό το test έχει περίοδο παραθύρου 3 εβδομάδων (διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση μέχρι την ανίχνευση) και έχει τιμές ευαισθησίας που προσεγγίζουν το 100%.

Κανένα διαγνωστικό τεστ δεν είναι και ούτε ποτέ θα είναι 100% ακριβές, αλλά αν το test βγει αρνητικό μετά την περίοδο του "παράθυρου", μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει μόλυνση με HIV.

Δείκτες ανίχνευσης της HIV λοίμωξης

Τo HIV-RNA ανιχνεύεται πρώτο στο πλάσμα, περίπου 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη, φτάνει στη μέγιστη συγκέντρωση σε 30 ημέρες και αρχίζει να ελαττώνεται μετά από 40 περίπου ημέρες, όπου και σταθεροποιείται. Το p-24 αντιγόνο του HIV ανιχνεύεται περίπου τη 14η ημέρα, εμφανίζει peak περίπου την 30η και εξαφανίζεται την 45η ημέρα. Ο ανθρώπινος οργανισμός απαντά στην εισβολή του HIV με την παραγωγή αντισωμάτων. Τα αντισώματα αυτά παράγονται ανάμεσα στην τρίτη και την όγδοη εβδομάδα, μετά την έκθεση στον ιό και μένουν για πάντα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αρχικά συντίθενται αντισώματα της τάξης IgM και ακολουθούν τα αντισώματα IgG. Τα IgM αντισώματα ανιχνεύονται περίπου την 22η ημέρα, εμφανίζουν peak την 35η ημέρα και ελαττώνονται μέχρι την 38η ημέρα, οπότε και εμφανίζονται τα IgG αντισώματα. Τα IgG αντισώματα είναι ανιχνεύσιμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου που έχει μολυνθεί με HIV.

Στο παρακάτω σχήμα μπορείτε να δείτε την αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων test (1ης - 4ης γενιάς), ανάλογα με τη σειρά εμφάνισης των δεικτών ανίχνευσης της HIV λοίμωξης.

Αποτελεσματικότητα HIV test

*Days = Ημέρες μετά τη μόλυνση

Που γίνεται το 4ης γενιάς HIV test;

Το 4ης γενιάς test αίματος για HIV γίνεται για το κοινό στα παρακάτω Κέντρα Αναφοράς:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ
Ίωνος Δραγούμη 5, Αθήνα 11528

2107265148

| Με ραντεβού | Αποτέλεσμα σε 10 μέρες 9,00
Μεγάλος χάρτης
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Μαρασλή 8, Αθήνα 10676

2132041242

, | Χωρίς ραντεβού | Αποτέλεσμα σε 7 μέρες Δωρεάν
Μεγάλος χάρτης
ΑΧΕΠΑ
Κυριακίδη 1, Θεσσαλονίκη 54621

2310999161

| Χωρίς ραντεβού | Αποτέλεσμα σε 7 μέρες Δωρεάν
Μεγάλος χάρτης
ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης
Καστάνου 27, Αλεξ/λη 68100

2551026810

| Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής | Χωρίς ραντεβού | Αποτέλεσμα σε 7 μέρες Δωρεάν
Μεγάλος χάρτης
ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Καλαβρύτων 37, Πάτρα 26335

2610227974

| Με ραντεβού | Αποτέλεσμα σε 7 μέρες Δωρεάν
Μεγάλος χάρτης
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΑΝΑΝΕΙΟ
Κνωσσού 277, Ηράκλειο 71409

2810368482

| 2ος όροφος νέου κτηρίου | Χωρίς ραντεβού | Αποτέλεσμα σε 7 μέρες 9,00
Μεγάλος χάρτης
ΠΑΝ/ΜΙΑΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Λεωφόρος Σταύρος Νιάρχου, Ιωάννινα 45500

2651099456

| Τμήμα Αιμοδοσίας | Με ραντεβού | Αποτέλεσμα σε 1 ημέρα Δωρεάν
Μεγάλος χάρτης
ΠΑΝ/ΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κιλελέρ 41500

2413502405

| Τμήμα Εξωτερικών Αιμοληψιών | Χωρίς ραντεβού | Αποτέλεσμα σε 1 ημέρα Δωρεάν
Μεγάλος χάρτης

Τελευταία ενημέρωση: 23 Δεκεμβρίου 2015

Ποιοι πρέπει να κάνουν το test για HIV;

Το CDC συνιστά σε όλα τα άτομα ηλικίας από 13 ετών ως 64 ετών, να εξετασθούν για HIV, τουλάχιστον μια φορά, ασχέτως πιθανού κινδύνου.

Επιπλέον, συνιστά να γίνει ένα test για HIV εάν:
 1. Είστε σεξουαλικά ενεργοί, κυρίως με 3 ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους τους τελευταίους 12 μήνες.
 2. Είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με κάποιον που είναι θετικός στον ιό HIV ή με κάποιον του οποίου το HIV status δεν γνωρίζετε.
 3. Έχετε μοιραστεί σύριγγες για χρήση ναρκωτικών (συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών ορμονών) ή αν χρησιμοποιήσατε μη αποστειρωμένο εξοπλισμό για τρύπημα αυτιών και τατουάζ.
 4. Είστε εργαζόμενος στον τομέα υγείας που είχε ατύχημα, όπως η άμεση έκθεση σε αίμα ή τρύπημα από βελόνα ή άλλα δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα.
 5. Είστε έγκυος ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυες.
 6. Σας έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά.
 7. Έχετε κάνει σεξ για χρήματα.
 8. Έχετε διαγνωστεί με κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όπως η σύφιλη ή ο έρπης.
 9. Έχετε διαγνωστεί με ηπατίτιδα ή φυματίωση.
 10. Έχετε λόγο να αμφιβάλλετε για το HIV status σας.

Aν είστε σεξουαλικά δραστήριος ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος άντρας, συνιστάται να εξετάζεστε για HIV κάθε 3 έως 6 μήνες.

Ποιες εξετάσεις ακολουθούν ένα θετικό αποτέλεσμα;

Το HIV test αντισωμάτων/αντιγόνου είναι, ανάλογα με το αποτέλεσμα, η αρχή μιας σειράς εξετάσεων που πρέπει να γίνουν για να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη και να διαπιστωθεί η ανοσολογική κατάσταση κάποιου ατόμου που έχει μολυνθεί με τον ιό HIV.

Στο σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε την σειρά των εξετάσεων που ακολουθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα του κάθε test. Τοποθετήστε το ποντίκι πάνω από κάθε πλαίσιο για να δείτε την περιγραφή της εξέτασης.

Το HIV test στη φάση της πρωτολοίμωξης

Κατά τη διάρκεια της HIV πρωτολοίμωξης (το διάστημα αμέσως μετά τη μόλυνση), αναπτύσσονται υψηλά επίπεδα του HIV στο αίμα και στις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων και σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, συμβαίνει σχεδόν το 50% όλων των περιστατικών μετάδοσης, αλλά το test αντισωμάτων HIV είναι αρνητικό ή απροσδιόριστο διότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ανιχνεύσιμα αντισώματα έναντι του ιού περίπου 2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Αν έχετε τη βάσιμη υποψία ότι μολυνθήκατε πάρα πολύ πρόσφατα με τον ιό HIV, επικοινωνήστε με την πλησιέστερη Μονάδα Λοιμώξεων για να διαπιστωθεί αν πρέπει να κάνετε το ειδικό RNA test που ανιχνεύει τον ιό HIV στο αίμα πριν αναπτυχθούν αντισώματα ή αν πρέπει να πάρετε αντιρετροϊκή προφύλαξη για να αποφύγετε τη χρόνια λοίμωξη.

HIV test και ιατρικό απόρρητο

Η εξέταση για HIV καλύπτεται, ίσως αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη, από το ιατρικό απόρρητο. Αυτό σημαίνει ότι:
 • Το αποτέλεσμα δεν ανακοινώνεται τηλεφωνικώς
 • Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται αυστηρά και μόνο στον εξεταζόμενο. ’λλο πρόσωπο μπορεί να πάρει την απάντηση μόνο με έγγραφη εξουσιοδότηση και αφού έχει προηγηθεί συνεννόηση με το εργαστήριο.
 • Οι γιατροί ή οι άλλοι λειτουργοί υγείας (παρασκευάστριες, βοηθοί, νοσηλεύτριες) δεν έχουν δικαίωμα κοινοποίησης του αποτελέσματος σε κανένα άλλο πρόσωπο (ούτε σε γονείς ή σύζυγο). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ζητήσει το άτομο που έκανε την εξέταση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

13/2/2016
NewsNews : Ο Charlie Sheen θέλει να λάβει μέρος σε κλινική δοκιμή για το HIV, εταρείας από το Βανκούβερ, για μια νέα αντιρετροϊκή θεραπεία με το Pro140 που ανακαλύφθηκε από την CytoDyn. Ο Sheen εγκατέλειψε προσωρινά την αντιρετροϊκή του αγωγή, στρεφόμενος σε έναν Μεξικάνο για να του μειώσει κι άλλο το ιικό φορτίο. «Εξαπατήθηκα» είπε σε σόου του Dr. Oz. Ο Sheen εμφανίστηκε με τον πρόεδρο της CytoDyn και είπε ότι προτιμά μια ενέσιμη θεραπεία από το «στίγμα» που φέρνει η συνεχής λήψη χαπιών. Το FDA είδε με κακό μάτι την προώθηση από τηλεοράσεως μιας κλινικής δοκιμής.
12/2/2016
NewsNews : Οργάνωση για το AIDS συγκρούεται με άλλες οργανώσεις για μια διαφήμιση της PrEP, που αφορά την προφύλαξη πριν την έκθεση στον HIV. Ο Michael Weinstein, πρόεδρος του AIDS Healthcare Foundation, κατήγγειλε στο FDA ότι από την τηλεόραση προωθείται η περιστασιακή χρήση του αντιρετροϊκού Truvada μετά το σεξ, και όχι ως μέρος μιας καθημερινής προληπτικής αγωγής. Σύμφωνα με το Public Health Solutions που παρήγαγε το σποτ η διαφήμιση έτρεξε μόνο στο διαδίκτυο, όχι στην τηλεόραση και ότι αναφέρει καθημερινή χρήση, όχι περιστασιακή χρήση του Truvada
11/2/2016
NewsNews : Ακόμα και όταν τα ισχυρά αντιρετροϊκά φάρμακα καταστέλουν τον HIV σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα, δεν εξαφανίζεται. Κρύβεται σε «δεξαμενές» όπου η θεραπεία δεν δρα. Αν τα φάρμακα διακοπούν ο ιός αναζωπυρώνεται σχεδόν πάντα. Η κυρίαρχη άποψη λέει ότι ο ιός βρίσκεται αδρανής στα ανθρώπινα χρωμοσώματα. Μια εξέχουσα ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι παρά το μπαράζ των φαρμάκων ο HIV συνεχίζει να αναπαράγεται στους λεμφαδένες, εκεί που τα αντιρετροϊκά δεν δρουν. Ίσως πρέπει να αυξηθεί η δόση των υφιστάμενων φαρμάκων για να υπάρξει εκρίζωση του HIV

Το video της ημέρας

Video

Ζώντας με το στίγμα του HIV

Δημοσιεύθηκε στις 2015-11-24

Έξι οροθετικά άτομα μιλούν για το στίγμα που αντιμετωπίζουν καθημερινά λόγω της ασθένειάς τους.


Lancet

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο περιοδικό The Lancet HIV

Can abacavir be used safely in children without HLA testing?

- Studies of HIV-infected adults have shown a strong association between occurrence of abacavir hypersensitivity reactions and the HLA B5701 genotype.1 US Food and Drug Administration (FDA) and European guidelines therefore recommend screening for the HLA B5701 allele before abacavir is initiated.2,3 Because this is not feasible in sub-Saharan Africa, where most HIV-infected children live,4 WHO consolidated antiretroviral therapy (ART) guidelines recommend initiation of abacavir without previous HLA testing,5 which raises the question: is this a safe approach?

Enhancement of clinical decision making in HIV care in Africa

- Management of complex chronic diseases such as HIV, with linked data from consecutive clinic visits by a patient, is challenging in resource-limited settings, because health workers might have inadequate clinical expertise, are often overworked, and have little training in use of electronic health records. Scale-up of antiretroviral therapy (ART) in sub-Saharan Africa through large-scale treatment programmes is accompanied by the major challenge of early identification and management of growing numbers of patients experiencing ART failure.

Can cash help eliminate mother-to-child HIV transmission?

- Great strides have been made in reducing mother-to-child transmission (MTCT) of HIV in recent years. The global plan to eliminate HIV infection in children by 2015 and keep their mothers alive has reduced new HIV infections among children by nearly half since 2009.1 Many countries in sub-Saharan Africa, where the epidemic is most severe, have moved to providing combination antiretroviral therapy (ART) to all pregnant women irrespective of CD4 count (known as option B+),2 which has resulted in many more women accessing ART and significantly reducing MTCT.
ΕΤΑΙΡΕΙΑΤΙΜΗ↑ ↓ %ΩΡΑ
Abbott LaboratoriesUSD37.132.212/02 16:01
Bristol Myers SquibbUSD60.201.112/02 16:00
Gilead SciencesUSD89.442.412/02 16:00
Glaxo Smith KlineGBX1363.501.312/02 17:08
Johnson & JohnsonUSD101.820.112/02 16:00
Merck & CoUSD49.020.412/02 19:55
PfizerUSD29.350.812/02 19:05
Roche Holding LtdCHF243.001.112/02 17:31
* Τοπική ημέρα/ώρα
Μετοχές φαρμακευτικών

Κάνε το νέο HIV test που προσφέρει αξιόπιστη διάγνωση νωρίτερα από τις άλλες μεθόδους ανίχνευσης

Δες που γίνεται το test

% Αναπηρία και HIV

Νέος κανονισμός

Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας

@ Διαύγεια

ΔιαύγειαΔι@ύγεια

διαφάνεια στο κράτος

Διαδικτυακές αναρτήσεις διοικητικών αποφάσεων για το HIV/AIDS

Ημερολόγιο


Προσεχή γεγονότα

Έρευνα

Ποιο μέσο προφύλαξης κατά της σεξουαλικής μετάδοσης του HIV προτιμάτε;


Επικοινωνία

Newsletter

Ανακοινώσεις

Χρήσιμες πληροφορίες