Η Ελλάδα έχει AIDS

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα το 2013 διαγνώστηκαν με HIV: 307 άνδρες μέσω σεξουαλικής επαφής με άλλους άνδρες, 236 άτομα μέσω κοινής χρήσης ναρκωτικών, 227 άτομα αγνώστου πηγής μόλυνσης, 122 άτομα μέσω ετεροφυλόφιλης σεξουαλικής επαφής (κατά δήλωσή τους), 1 άτομο μέσω μετάγγισης αίματος και 1 μωρό μέσω κάθετης μετάδοσης από τη μητέρα του. Έναντι του 2012, πέρυσι παρατηρήθηκε 17% αύξηση των συνολικών περιπτώσεων AIDS (125 έναντι 107) και διπλασιασμός των περιπτώσεων AIDS σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (38 έναντι 19).
Συνολικά από το 1984 ως το 2013, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 13.622 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,2% άνδρες - 17,5% γυναίκες), ενώ 1.817 άτομα έχουν πεθάνει από AIDS.


Αξιολόγηση του κινδύνου για το HIV στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων επισκέφθηκε την Ελλάδα και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον ΟΚΑΝΑ, κυβερνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις, κατέληξε στα παρακάτω ΕΥΡΗΜΑΤΑ:

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε δυσκολίες στην εξεύρεση θεραπείας για νέους ασθενείς και εξέφρασε την ανησυχία ότι επιτεύχθηκαν τα "ανώτατα όρια πρόσβασης σε θεραπεία" μετά την αύξηση του αριθμού των HIV ασθενών.

Οι εργαζόμενες του σεξ έγιναν στόχος από τις αστυνομικές δυνάμεις που τους υποχρέωσαν να εξεταστούν για HIV. Το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι η προσέγγιση με αυτά τα άτομα έχει καταστεί αδύνατη λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης.

H Ελλάδα έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα για την πρόληψη του HIV στις φυλακές. Μέχρι το 2011, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 5 χώρες της ΕΕ, όπου οι θεραπείες υποκατάστασης δεν ήταν διαθέσιμες σε κρατούμενους χρήστες ναρκωτικών.

H κατάσταση για τους μετανάστες είναι επισφαλής, καθώς είναι σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση κατά των παράτυπων μεταναστών. Οι κινητές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας στην Αθήνα έχουν μειωθεί από 6 σε 1.

Συνεχίζεται η υψηλή μετάδοση του HIV ανάμεσα σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης σε αυτόν τον τομέα.

Κατεβάστε όλη την αναφορά του ECDC


Ανακοινώσεις

 • Για την έκδοση των Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ, ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 15/3/2014. Ως ημερομηνία λήξης ισχύος των δελτίων του έτους 2013 ορίζεται η 31/5/2014.
  Περισσότερα...
 • Οι δικαιούχοι του επιδόματος AIDS υποχρεούνται 1 φορά το χρόνο να προσέρχονται με την ταυτότητά τους στην αρμόδια υπηρεσία κατόπιν σχετικής ειδοποίησης.
  Περισσότερα...
 • Στους αλλοδαπούς που έχουν προσβληθεί από HIV, θα δοθεί βιβλιάριο δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.
  Περισσότερα...
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε οικονομικούς μετανάστες που έχουν μολυνθεί με HIV, εφόσον στη χώρα προέλευσής τους δεν μπορεί να χορηγηθεί αποτελεσματική αγωγή. Για το διάστημα που διαρκεί η αγωγή, χορηγείται άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
  Περισσότερα...
 • Επιπλέον άδεια 1 ΅ήνα ετησίως ΅ε αποδοχές για ΅ισθωτούς που είναι φορείς ή πάσχουν από AIDS, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία 4 ετών στον εργοδότη.
  Περισσότερα...
 • Δεν παραπέμπονται εκ νέου στα ΚΕΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι που προσκομίζουν γνωματεύσεις αναπηρίας των οποίων η ισχύς δεν έχει λήξει, ζητώντας σύνταξη, επίδομα, ή κάποια άλλη κοινωνική ή οικονομική παροχή.
  Περισσότερα...
 • Ο νέος 26 ετών περιγράφει την εμπειρία του ως οροθετικός.
  Περισσότερα...