Η Ελλάδα έχει AIDS

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, το 2013 στην Ελλάδα διαγνώστηκαν με HIV λοίμωξη: 307 άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, 236 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, 227 άτομα αγνώστου πηγής μόλυνσης, 122 άτομα μέσω ετεροφυλόφιλης σεξουαλικής επαφής (κατά δήλωσή τους), 1 άτομο που μολύνθηκε από μετάγγιση αίματος και 1 μωρό που μολύνθηκε από τη μητέρα του.

Έναντι του 2012, το 2013 παρατηρήθηκε +17% αύξηση των κλινικών περιπτώσεων AIDS (από 107 σε 125) και +100% αύξηση των κλινικών περιπτώσεων AIDS σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (από 19 σε 38). Επίσης, το 2013 παρατηρήθηκε +34% αύξηση των διαγνώσεων HIV Λοίμωξης σε άτομα ηλικίας 45-49 ετών.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο του 1984 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 13.622 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,2% άνδρες - 17,5% γυναίκες), ενώ 1.817 άτομα έχουν πεθάνει από AIDS.


Αξιολόγηση του κινδύνου για το HIV στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) επισκέφθηκε την Ελλάδα και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον ΟΚΑΝΑ, κυβερνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις, κατέληξε στα παρακάτω ΕΥΡΗΜΑΤΑ:

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, το τεστ για HIV πρέπει:
να είναι εθελοντικό, εμπιστευτικό και ανώνυμο, να είναι δωρεάν σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και κέντρο αναφοράς AIDS, να συνοδεύεται από έγγραφη συγκατάθεση και από προ και μετα-συμβουλευτική συνεδρία

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε δυσκολίες στην εξεύρεση θεραπείας για νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με HIV στην Αθήνα και εξέφρασε την ανησυχία ότι επιτεύχθηκαν τα "ανώτατα όρια πρόσβασης σε θεραπεία" μετά την αύξηση του αριθμού των HIV ασθενών.

Οι εργαζόμενοι του σεξ έγιναν στόχος από τις αστυνομικές δυνάμεις που τους υποχρέωσαν να εξεταστούν για HIV. Το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι η προσέγγιση με τους εργαζομένους του σεξ έχει καταστεί αδύνατη λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης.

H Ελλάδα έχει πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα για την πρόληψη του HIV στις φυλακές. Μέχρι το 2011, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 5 χώρες της ΕΕ, όπου οι θεραπείες υποκατάστασης δεν ήταν διαθέσιμες σε κρατούμενους χρήστες ναρκωτικών.

H κατάσταση για τους μετανάστες στην Ελλάδα είναι επισφαλής καθώς είναι σε εξέλιξη ενέργειες της αστυνομίας για κράτηση παράνομων μεταναστών. Κινητές μονάδες στην Αθήνα έχουν παράσχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε αυτόν τον πληθυσμό, ωστόσο από τον Ιούλιο του 2012 ο αριθμός των κινητών μονάδων έχει μειωθεί από 6 σε 1.

Υπάρχουν ενδείξεις για συνεχιζόμενη υψηλή μετάδοση του HIV ανάμεσα σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης σε αυτόν τον τομέα.

Κατεβάστε όλη την αναφορά του ECDC


Ανακοινώσεις

 • Επισημαίνεται ότι για την ανανέωση αλλά και την έκδοση των νέων Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ και των κουπονιών ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 15η Μαρτίου 2014 και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2014. Ως ημερομηνία λήξης ισχύος των δελτίων του έτους 2013 ορίζεται η 31η Μαΐου 2014.
  Περισσότερα...
 • Οι δικαιούχοι του επιδόματος AIDS υποχρεούνται 1 φορά το χρόνο να προσέρχονται με την ταυτότητά τους στην αρμόδια υπηρεσία χορήγησης του επιδόματος κατόπιν σχετικής ειδοποίησης της υπηρεσίας.
  Περισσότερα...
 • Στους αλλοδαπούς που έχουν προσβληθεί από HIV, θα δοθεί βιβλιάριο δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.
  Περισσότερα...
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε οικονομικούς μετανάστες που έχουν μολυνθεί με HIV, εφόσον στη χώρα προέλευσής τους δεν μπορεί να χορηγηθεί αποτελεσματική αγωγή. Για το διάστημα που διαρκεί η αγωγή, χορηγείται άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
  Περισσότερα...
 • Επιπλέον άδεια 1 ΅ήνα ετησίως ΅ε αποδοχές για ΅ισθωτούς που είναι φορείς ή πάσχουν από AIDS, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία 4 ετών στον εργοδότη.
  Περισσότερα...
 • Δεν παραπέμπονται εκ νέου στα ΚΕΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι που προσκομίζουν γνωματεύσεις αναπηρίας των οποίων η ισχύς δεν έχει λήξει ή είναι επ’ αόριστον, ζητώντας σύνταξη, επίδομα, ή κάποια άλλη κοινωνική ή οικονομική παροχή.
  Περισσότερα...
 • Ο Ξ.Ι. περιγράφει την εμπειρία του ως οροθετικός.
  Περισσότερα...