Το τεστ για HIV

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν διαγνωστεί μέχρι σήμερα περίπου 15.000 άτομα με τον ιό HIV στην Ελλάδα. Όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο το 75% όσων πραγματικά έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Αυτό συμβαίνει διότι το υπόλοιπο 25% των ατόμων δεν έχει κάνει ποτέ το τεστ για HIV.

Πολλοί άνθρωποι ακόμα και σήμερα αποφεύγουν να κάνουν το τεστ για να μάθουν αν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, διότι θεωρούν τρομακτική την ιδέα να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση ή πιστεύουν ότι είναι περιττή επειδή νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν.

"Όσο οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό εν αγνοία τους σε άλλους, όπως στους συντρόφους τους ή στα αγέννητα παιδιά τους. Και εκείνοι που δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, δεν μπορούν να επωφεληθούν από την έγκαιρη θεραπεία που εμποδίζει την ανάπτυξη της ασθένειας και την περαιτέρω μετάδοση του ιού", τονίζει ο Διευθυντής του ECDC κ. Marc Sprenger.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ HIV ΤΕΣΤ

Οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, για αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί.

Σήμερα το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης για HIV είναι το 4ης γενιάς τεστ αίματος αντισωμάτων/αντιγόνου, που γίνεται και στην Ελλάδα (βλ. παρακάτω) και το οποίο ανιχνεύει σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV αφού περάσουν 14 ημέρες μετά από μια επικίνδυνη επαφή.

ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ 4ης ΓΕΝΙΑΣ HIV ΤΕΣΤ

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 4ης γενιάς τεστ αίματος για HIV γίνεται για το κοινό στα παρακάτω 6 Κέντρα Αναφοράς AIDS:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ
ΑΧΕΠΑ
ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ
Ι.Κ.Α. Αλεξανδρούπολης
Ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ HIV ΤΕΣΤ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΛΟΙΜΩΞΗΣ

Κατά τη διάρκεια της HIV πρωτολοίμωξης (το διάστημα αμέσως μετά τη μόλυνση), αναπτύσσονται υψηλά επίπεδα του HIV στο αίμα και στις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων και σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, συμβαίνει σχεδόν το 50% όλων των περιστατικών μετάδοσης, αλλά το τεστ αντισωμάτων HIV είναι αρνητικό ή απροσδιόριστο διότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ανιχνεύσιμα αντισώματα έναντι του ιού περίπου 2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Στο παρακάτω σχήμα μπορείτε να δείτε τη χρονική πορεία των δεικτών ανίχνευσης του HIV, του αντιγόνου και των αντισωμάτων του, κατά την πρωτολοίμωξη

Άν έχετε τη βάσιμη υποψία ότι μολυνθήκατε πάρα πολύ πρόσφατα με τον ιό HIV, επικοινωνήστε με την πλησιέστερη Μονάδα Λοιμώξεων για να διαπιστωθεί αν πρέπει να κάνετε το ειδικό RNA τεστ που ανιχνεύει τον ιό HIV στο αίμα πριν αναπτυχθούν αντισώματα ή αν πρέπει να πάρετε αντιρετροϊκή προφύλαξη για να αποφύγετε τη χρόνια λοίμωξη.

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΥΠΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ HIV

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε την σειρά των εξετάσεων που ακολουθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα του κάθε τεστ.

  ELISA      
       
ΑΡΝΗΤΙΚΟ     ΘΕΤΙΚΟ    
       
    WESTERN BLOT    
       
  ΑΡΝΗΤΙΚΟ     ΘΕΤΙΚΟ  
       
    ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ     CD4
       
      ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ  

ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ HIV ΤΕΣΤ;

Αν και όλοι θα πρέπει να κάνουν το HIV τεστ, οποιοσδήποτε είχε εν δυνάμει συμπεριφορές επικίνδυνες για να προσβληθεί από τον ιό HIV, πρέπει να το κάνει.

Ειδικά σήμερα που υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, είναι σημαντικό να εξετασθούν όλοι, διότι οι πιθανότητες να εκδηλώσει AIDS κάποιος οροθετικός που θα λάβει έγκαιρη και σωστή θεραπεία και θα βρίσκεται υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση, είναι ελάχιστες.
Η επιστήμη έχει βοηθήσει έτσι ώστε μία θετική διάγνωση για HIV, να μην σημαίνει πλέον θανατική καταδίκη.
Επίσης, όταν κάποιος γνωρίζει ότι είναι φορέας του ιού HIV και βρίσκεται υπό επιτυχημένη αντιρετροϊκή θεραπεία, οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό στον ερωτικό σύντροφό του, είναι ελάχιστες.

HIV ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Η εξέταση για HIV καλύπτεται, ίσως αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη, από το ιατρικό απόρρητο. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται αυστηρά και μόνο στον ίδιο. Αλλο πρόσωπο μπορεί να πάρει την απάντηση μόνο με έγγραφη εξουσιοδότηση και αφού έχει προηγηθεί συννενόηση με το εργαστήριο.
  • Οι γιατροί ή οι άλλοι λειτουργοί υγείας (παρασκευάστριες, βοηθοί, νοσηλεύτριες) δεν έχουν δικαίωμα κοινοποίησης του αποτελέσματος σε κανένα άλλο πρόσωπο (ούτε σε γονείς ή σύζυγο). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ζητήσει το άτομο που έκανε την εξέταση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.


Επιστροφή στην αρχική σελίδα