Το τεστ για HIV

Οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, για αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί.

Το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης είναι το 4ης γενιάς τεστ αίματος αντισωμάτων/αντιγόνου το οποίο ανιχνεύει σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV αφού περάσουν 14 ημέρες (και μετά) από μια επικίνδυνη επαφή.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ αυτή η δωρεάν εξέταση γίνεται σε 6 Κέντρα Αναφοράς AIDS:

Με ραντεβού

Κ.Α. AIDS-ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Υψηλάντου 45, Αθήνα, Τηλ. 213 2041242
Κάθε Τετάρτη 09:00 - 11:00 & Πέμπτη 12:00 - 14:00

Κ.Α. AIDS «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»
Ι. Δραγούμη 5, Ιλίσια, Τηλ. 210 7249025
Καθημερινά

K.A. AIDS ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Τσερτίδου 1, Πάτρα, Τηλ. 2610 227974
Κάθε Τρίτη
Χωρίς ραντεβού

K.A. AIDS ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Θεσσαλονίκη
(Απέναντι από την παράπλευρη πύλη του ΑΧΕΠΑ) Τηλ. 2310 999161
Κάθε Δευτέρα ως Τετάρτη, 10:00 - 12:00
Οι ενδιαφερόμενοι εάν θελήσουν εγγράφως τα αποτελέσματα, απαιτείται κατά την αιμοληψία η ταυτότητά τους.

K.A. AIDS ΚΡΗΤΗΣ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ»
Λεωφ. Κνωσσού, Ηράκλειο Κρήτης, Τηλ. 2810 368482
Καθημερινά 09:00 - 11:00 στο 2 όροφο του νέου κτηρίου

Κ.A. AIDS Ι.Κ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Λεωφ. Μάκρης 29, Αλεξανδρούπολη, Τηλ. 25510 26810
Καθημερινά 08:00 - 09:30 στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής

ΤΟ ΤΕΣΤ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΛΟΙΜΩΞΗΣ

Κατά τη διάρκεια της πρωτολοίμωξης (το διάστημα αμέσως μετά τη μόλυνση), αναπτύσσονται υψηλά επίπεδα του HIV-1 στο αίμα και στις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων και σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, συμβαίνει σχεδόν το 50% όλων των περιστατικών μετάδοσης, αλλά το τεστ αντισωμάτων είναι αρνητικό ή απροσδιόριστο διότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ανιχνεύσιμα αντισώματα έναντι του ιού περίπου 2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.
Στο παρακάτω σχήμα μπορείτε να δείτε τη χρονική πορεία των δεικτών ανίχνευσης κατά την πρωτολοίμωξη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Άν έχετε τη βάσιμη υποψία ότι μολυνθήκατε πολύ πρόσφατα με τον HIV, επικοινωνήστε ΑΜΕΣΩΣ με την πλησιέστερη Μονάδα Λοιμώξεων για να διαπιστωθεί αν πρέπει να κάνετε το ειδικό RNA τεστ που ανιχνεύει τον ιό στο αίμα πριν αναπτυχθούν αντισώματα ή αν χρειάζεται να πάρετε αντιρετροϊκή προφύλαξη για να αποφύγετε τη χρόνια λοίμωξη.

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΥΠΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ HIV

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε την σειρά των εξετάσεων που ακολουθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα του κάθε τεστ.

ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ HIV;

Αν και όλοι θα πρέπει να κάνουν το τεστ, οποιοσδήποτε είχε εν δυνάμει συμπεριφορές επικίνδυνες για να προσβληθεί από τον ιό HIV, πρέπει να το κάνει.

Ειδικά σήμερα που υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, είναι σημαντικό να εξετασθούν όλοι, διότι οι πιθανότητες να εκδηλώσει AIDS κάποιος οροθετικός που θα λάβει έγκαιρη και σωστή θεραπεία και θα βρίσκεται υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση, είναι ελάχιστες.
Η επιστήμη έχει βοηθήσει έτσι ώστε μία θετική διάγνωση για HIV, να μην σημαίνει πλέον θανατική καταδίκη.
Επίσης, όταν κάποιος γνωρίζει ότι είναι φορέας του ιού HIV και βρίσκεται υπό επιτυχημένη αντιρετροϊκή θεραπεία, οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό στον ερωτικό σύντροφό του, είναι ελάχιστες.

ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Η εξέταση για HIV καλύπτεται, ίσως αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη, από το ιατρικό απόρρητο. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται αυστηρά και μόνο στον ίδιο. Αλλο πρόσωπο μπορεί να πάρει την απάντηση μόνο με έγγραφη εξουσιοδότηση και αφού έχει προηγηθεί συννενόηση με το εργαστήριο.
  • Οι γιατροί ή οι άλλοι λειτουργοί υγείας (παρασκευάστριες, βοηθοί, νοσηλεύτριες) δεν έχουν δικαίωμα κοινοποίησης του αποτελέσματος σε κανένα άλλο πρόσωπο (ούτε σε γονείς ή σύζυγο). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ζητήσει το άτομο που έκανε την εξέταση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.