Αναπηρική σύνταξη για οροθετικούς

Θεσμικό πλαίσιο: Νόμος 1902/90 (Φ.Ε.Κ. 138Α΄), Νόμος 3518/06 (Φ.Ε.Κ. 272Α΄)

Προϋποθέσεις:

Όσοι οροθετικοί ασφαλισμένοι του ΙΚΑ παρουσιάζουν προβλήματα υγείας, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναπηρική σύνταξη, εφόσον κριθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές, ανάπηροι από κοινή νόσο με συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (50% και άνω) και έχουν πραγματοποιήσει:

  • 4.500 Η.Ε. ή
  • 300 Η.Ε. και δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους. Οι ημέρες αυτές αυξάνονται προοδευτικά σε 4.200 με προσθήκη 120 Η.Ε., για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 54ου έτους της ηλικίας τους. Από τις ημέρες αυτές, οι 300 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 5 έτη, από εκείνο που έγινε ανάπηρος ο ασφαλισμένος ή
  • 1.500 Η.Ε., από τις 600 τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη, από εκείνο που έγινε ανάπηρος ο ασφαλισμένος.

Διαδικασία:

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Ι.Κ.Α. Στη συνέχεια και μόνο εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις, παραπέμπονται για εξετάσεις στις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές.

Ποσό αναπηρικής σύνταξης:

Το ύψος της σύνταξης αναπηρίας εξαρτάται από το βαθμό της αναπηρίας:

  • πλήρης σύνταξη χορηγείται σε περίπτωση ανικανότητας σε ποσοστό 80%
  • πλήρης σύνταξη χορηγείται σε περίπτωση ανικανότητας σε ποσοστό τουλάχιστον 66,6%, εάν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης ή 20 χρόνια
  • σύνταξη ύψους 3/4 της πλήρους σύνταξης χορηγείται σε περίπτωση ανικανότητας σε ποσοστό τουλάχιστον 66,6%
  • σύνταξη ύψους 50% της πλήρους σύνταξης χορηγείται σε περίπτωση ανικανότητας σε ποσοστό 50%

Υπολογισμός ποσού της σύνταξης:

Mε την παρακάτω απλή εφαρμογή αυτόματου υπολογισμού του ποσού της σύνταξής σας, εάν είστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή στο ΙΚΑ-ETAM, μπορείτε με πολύ απλά βήματα να υπολογίσετε μόνοι σας το ποσό της σύνταξης που δικαιούστε λόγω αναπηρίας.

Η διαδικασία υπολογισμού του ποσού της σύνταξης είναι απλή. Με τις κατάλληλες ερωτήσεις, το σύστημα σας οδηγεί στο να εισάγετε:

  1. το συνολικό αριθμό ημερών εργασίας που έχετε πραγματοποιήσει στη διάρκεια της ασφαλιστικής σας ζωής
  2. τις ημέρες εργασίας και τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας.

Το ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ επεξεργάζεται τα στοιχεία που θα εισάγετε και σε ελάχιστο χρόνο στην οθόνη του υπολογιστή σας εμφανίζεται το βασικό ποσό της σύνταξης που θα πάρετε.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ - Βήμα 1ο από 3

Επιλέξτε τον συνταξιοδοτικό φορέα και πατήστε Επόμενο »

Συνταξιοδοτικός Φορέας

Τύπος Σύνταξης



Απαιτούμενα δικαιολογητικά

  1. Έντυπη ή ηλεκτρονική αίτηση του ασφαλισμένου.
  2. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας του ασφ/νου.
  3. Όλα τα ασφαλιστικά βιβλιάρια του ΙΚΑ.
  4. Δηλώσεις του εργοδότη σχετικά με την απασχόληση του ασφαλισμένου (σχετικά έντυπα χορηγούνται από το ΙΚΑ).
  5. Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας.
  6. Αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γάμου ή πιστοποιητικού γάμου από τη Μητρόπολη, εφόσον η σύζυγος δεν εργάζεται και δεν συνταξιοδοτείται.
  7. Απόσπασμα ή ληξιαρχική πράξη γέννησης ή φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας για τα παιδιά που είναι μέχρι 18 ετών. Για τα παιδιά που είναι μέχρι 24 ετών απαιτείται επιπλέον πιστοποιητικό σπουδών, εφόσον σπουδάζουν σε ΙΕΚ, ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό).
  8. Εάν ο/η σύζυγος συνταξιοδοτείται από το ΙΚΑ και παίρνει προσαύξηση για παιδιά, απαιτείται η προσκόμιση απόφασης συνταξιοδότησης ή πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων.
  9. Εάν κατά την τελευταία 10ετία ο ασφαλισμένος έχει επιδοτηθεί λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, απαιτείται η προσκόμιση σχετικής απόφασης του ΟΑΕΔ.
  10. Εάν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται από άλλο Ταμείο, απαιτείται η προσκόμιση απόφασης συνταξιοδότησης ή αποκόμματος επιταγής της άλλης σύνταξης.
  11. Εάν ο ασφαλισμένος έχει απασχοληθεί ως οδηγός ή ως εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, απαιτείται η κατάθεση του επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης.
  12. Εάν ο ασφαλισμένος επιθυμεί την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού τύπου Α. Στην περίπτωση που ο χρόνος στρατιωτικής θητείας έχει ήδη αναγνωριστεί, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής απόφασης αναγνώρισης.
  13. Εάν η αίτηση συνταξιοδότησης υποβληθεί από εκπρόσωπο του ασφ/νου, απαιτείται η προσκόμιση επικυρωμένης φωτοτυπίας εξουσιοδότησης ή πληρεξουσίου.
  14. Όλα τα ιατρικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αίτηση για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας.


NEJM

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο περιοδικό New England Journal of Medicine

Loading...

About us

Στο hivaids.gr, φιλοξενούμε αφιλοκερδώς το "Πρόγραμμα Συνεργασίας" Μονάδων Λοιμώξεων για την ανάπτυξη διαδικτυακής τράπεζας κλινικών παραμέτρων. Το Πρόγραμμα δημιουργήθηκε από έναν γιατρό ειδικό στην HIV λοίμωξη με τη συμμετοχή των Μονάδων: Περισσότερα

% Αναπηρία και HIV

Νέος κανονισμός

Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας

Ημερολόγιο

@ Διαύγεια

ΔιαύγειαΔι@ύγεια

διαφάνεια στο κράτος

Διαδικτυακές αναρτήσεις διοικητικών αποφάσεων για το HIV/AIDS

Έρευνα

Σας έχει σπάσει ποτέ το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής επαφής;
Ναι
Όχι
Δεν χρησιμοποιώ

Επικοινωνία

Newsletter

Ανακοινώσεις

Χρήσιμες πληροφορίες