Ο καθένας έχει ερωτήσεις όταν ανακαλύπτει ότι είναι HIV θετικός. Απαντήσεις μπορείς να πάρεις από διάφορες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Μπορείς να μιλήσεις με άτομα που δεν θα σε επικρίνουν, που θα σε ακούσουν, θα μοιραστείς τις εμπειρίες σου, θα σου προσφέρουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον ιό HIV, και θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα εμπόδια της υγειονομικής περίθαλψης και να μιλήσεις πιο άνετα με το γιατρό σου για τις ανησυχίες σου.
Πιο κάτω θα βρείς όλες τις ομάδες υποστήριξης για άτομα που πάσχουν από λοίμωξη με τον ιό HIV στην Ελλάδα:
Το Κέντρο Ζωής είναι μία αναγνωρισμένη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1991 με την πρωτοβουλία μίας ομάδας φίλων – στο μεγαλύτερο μέρος τους αμερικανών – με κυρίαρχη φυσιογνωμία αυτή του Frank Olcvary, εμπνευστή και κινητήριο δύναμη του σωματείου αυτού.
Η ίδρυση του Κέντρου Ζωής έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία παρά το γεγονός ότι η επιδημία του AIDS ήταν ήδη διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, η πλειονότητα των Ελλήνων ελάχιστα γνώριζε για αυτήν, και οι οροθετικοί (φορείς του ιού HIV που προκαλεί το AIDS) ζούσαν σε ένα περιβάλλον απελπισίας, απομόνωσης, φόβου, πόνου και εγκατάλειψης.
Η μικρή ομάδα των εθελοντών που αποτελούσε τον πυρήνα του Κέντρου Ζωής στα αρχικά του βήματα, είχε σαν πρωταρχικό στόχο να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορούσε τα άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό και τα οποία ζούσαν υπό άσχημες συνθήκες, τις περισσότερες φορές μάλιστα, εγκαταλελειμμένα από τις ίδιες τους τις οικογένειες. Μέσα από μεγάλες προσπάθειες, οι εθελοντές κατόρθωσαν σιγά-σιγά να μπουν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν οι οροθετικοί και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους προσφέροντας τους πάνω από όλα αγάπη και συντροφιά.
Με τη πάροδο του χρόνου, η μικρή εκείνη ομάδα των εθελοντών, απέκτησε καινούργια μέλη – τα περισσότερα τώρα πια Έλληνες-, μεγάλωσε και είναι πλέον μια μεγάλη οικογένεια από ανθρώπους που προσφέρουν αφιλοκερδώς και με ευσυνειδησία τις υπηρεσίες τους σε όλους αυτούς που άμεσα ή έμμεσα αντιμετωπίζουν το HIV ή/και το AIDS στη ζωή τους.
Το Κέντρο Ζωής σήμερα είναι μια οργάνωση, μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, που στηρίζει τα οροθετικά άτομα. Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι:
ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ
Ιερά Οδός 42
104 35, Κεραμεικός- Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 7257617, 210 7233848
Φαξ: 210 7240425
Website: www.kentrozois.gr
Email: info@kentrozois.gr
Η Σύνθεση είναι μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους της Σύνθεσης είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα εφόδια για να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που αφορούν την υγεία τους, ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής και να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι ενάντια στο AIDS, είτε είναι οροθετικοί είτε όχι. Το AIDS δεν είναι καταδίκη. Είναι πρόκληση.
Το www.hiv.gr είναι ο πληρέστερος δικτυακός χώρος στα ελληνικά για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλική υγεία, από τη σκοπιά των ασθενών.
Το www.hiv.gr είναι έργο του μη κερδοσκοπικού σωματείου Σύνθεση. Στόχος της Σύνθεσης είναι να προσφέρει έγκυρη ενημέρωση με τρόπο κατανοητό αλλά συγχρόνως αποτελεσματικό και δυναμικό.
Η Σύνθεση εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια και το περιοδικό 10%.
Στις στήλες υγείας του 10% θα ενημερωθείς για πολλά θέματα υγείας όπως: πρωκτικό και στοματικό σεξ, κονδυλώματα, σύφιλη, ηπατίτιδες κ.ά.
Η PRAKSIS είναι ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει σαν κύριο στόχο το σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.
Στόχος
Κύριος στόχος της Praksis είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.
Οι τρεις άξονες που απαρτίζουν τη δουλειά της Praksis
Τα προγράμματα της PRAKSIS, δε θεωρούνται «ξεκίνημα από το μηδέν», καθώς είναι «η επόμενη μέρα» προγραμμάτων που λειτουργούν από το Νοέμβριο του 1996. Προγράμματα που εδώ και 18 χρόνια προσφέρουν βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως από φύλλο, χρώμα, εθνικότητα, φυλή, πολιτική ή θρησκευτική κατεύθυνση και σεξουαλικό προσανατολισμό.
Οι ωφελούμενοί της Praksis είναι
Έλληνες άποροι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, οικονομικοί μετανάστες, αιτούντες άσυλο / πρόσφυγες, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), εκδιδόμενα άτομα, παιδιά του δρόμου, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, roma, οροθετικοί (HIV/AIDS)/ PLWA, πάσχοντες σε ηπατίτιδα Β, C, msm (men having sex with men), κρατούμενοι, αποφυλακισμένοι, Ελληνικές οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση εξαιτίας της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας ...
κάθε άνθρωπος που βιώνει κοινωνικό ή/ και οικονομικό αποκλεισμό και αποκλείεται από βασικά αγαθά.
Γεωγραφική εμβέλεια
Η PRAKSIS, δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία, στο νησί της Λέσβου και στην περιοχή της Πάτρας. Ταυτόχρονα, με Ιατρικές Κινητές Μονάδες ταξιδεύουμε στα νησιά Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη μέχρι Προμαχώνα και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.
Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο δράσης
Επιπλέον, η PRAKSIS είναι μέλος σε δευτεροβάθμια όργανα στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά δίκτυα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η PRAKSIS δραστηριοποιείται σε εταιρικά σχήματα και δίκτυα με άλλα κράτη μέλη όσον αφορά την έρευνα, την υπεράσπιση, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τη διάδοση/ διάχυση πληροφοριών και αποτελεσμάτων, την άσκηση πίεσης, την προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ποικίλα θέματα, την ανάπτυξη οριζόντιας και κάθετης ενημέρωσης και πίεσης και καταγραφή συστάσεων προς αλλαγής πολιτικής προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων σε αρμόδιους δημόσιους φορείς.
Δομές και παρεμβάσεις
Οι βασικές υπηρεσίες που παρέχονται στην PRAKSIS βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι:
Σκοποί και Θεμελιώδεις Αρχές
Αντικείμενο της PRAKSIS αποτελούν ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής δράσης, καθώς και καμπανιών ενημέρωσης για ποικίλα ζητήματα, όπως ΣΜΝ, Ηπατίτιδες, AIDS/ HIV.
Ειδικότερα, η οργάνωση στοχεύει:
Κεντρικά Γραφεία
Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα 210 5205200
Πολυιατρείο Αθήνας
Παιωνίου 5, 10440, Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα 210 8213704
Κοινωνική Κατοικία
Στουρνάρη 57, 10432, Αθήνα 210 5205200
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων
Δεληγιώργη 26-28, Μεταξουργείο, Αθήνα 210 5244574 210 5244576 210 5244578
Κέντρο Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων - ΣΤΕΓΗ PLUS (+)
Σκιάθου 89, 11 255 Αθήνα 210 2022388
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων
Ζωσιμάδων 44, Πειραιάς 6985 866432
Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης
Αρκαδιουπόλεως 1 & Αγ. Δημητρίου, 54632, Θεσσαλονίκη 2310 556145
Κοινωνική Κατοικία
Μοναστηρίου 17, Θεσσαλονίκη 2310 502777
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων Θεσσαλονίκη
Μοναστηρίου 62, Θεσσαλονίκη 2310527938
Κέντρο Ημέρας (Drop in Center)
Τσαμαδού 38, Πάτρα 2610 321933
Κέντρο Φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών και ασυνόδευτων ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS (+)
Σατωβριάνδου 17 και Ρήγα Φεραίου 18, 26223, Πάτρα 2610 277706
Το Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης υπάγεται από το 2005 στο Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ το Γραφείο Ψυχοκοινωνική Στήριξης «προγραμματίζει, οργανώνει, υλοποιεί και ελέγχει επιστημονικές δραστηριότητες όπως η ψυχοκοινωνική στήριξη ασθενών με λοιμώξεις, η επίλυση κοινωνικών τους προβλημάτων, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντί τους και ο σχεδιασμός υπηρεσιών εξυπηρέτησης τους. Επίσης συντονίζει την συνεργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΗ.ΚΥ.Ο) που δραστηριοποιούνται εθελοντικά κατά των ειδικών λοιμώξεων».
Με την αναδιαμόρφωση του οργανογράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ (07.06.2010) στο Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης εντάσσεται το Γραφείο Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων και μετονομάζεται σε Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων του Τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα.
Ρόλος, λειτουργίες και δραστηριότητες
Το Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων υπάγεται στο Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα.
Αρμοδιότητες του Γραφείου είναι:Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα:
Γραμματεία: 210-8817475 (τηλέφωνο & φαξ)
Σύμβουλοι: 210-8817472
Ή να μας επισκεφθείτε στη διεύθυνση 3ης Σεπτεμβρίου 56, 3ος όροφος.
Ή να μας στείλετε κάποιο e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: psychosocial@keelpno.gr
Ταχυδρομική διεύθυνση:
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων
3ης Σεπτεμβρίου 56 (3ος όροφος)
10433 Αθήνα
Η Η ActUp είναι ιδέα.
Η συζήτηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημόσια Υγεία, τις Ευάλωτες ομάδες πληθυσμού & τις Απειλές.. τόσο σε Εθνικό όσο & σε Διεθνές επίπεδο, είναι ο λόγος δημιουργίας της ActUp στην Αμερική (1988) όσο και στην Ελλάδα (1993).
Είμαστε αυτή η ομάδα ανθρώπων που με την αγωνιστικότητα και την επιμονή της, κατάφερε να επιβάλει διεθνώς τον όρο "ακτιβιστής".
Διεκδικώντας τον αποστιγματισμό για τον HIV/AIDS αλλά και την αλήθεια κατάφεραν, τα μέλη, σε όλες τις χώρες να κερδίσουν άν όχι τον σεβασμό, σίγουρα την αναγνώριση για την αποφασιστικότητά τους και για την αγωνιστική τους διάθεση.
Παράλληλα με την επιμονή και την αποφασιστικότητα των μελών της, κατάφερε αλλαγές στις Εθνικές Νομοθεσίες των χωρών που δραστηριοποιείται.
NIKHTAPA 8-10, TK.10678 AΘHNA
tel/fax +30.210.330.5500
URL: http://actupathens.blogspot.gr/
email: actupgr@in.gr
Η ACT UP ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Η Θετική Φωνή είναι Σύλλογος Οροθετικών. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Καταστατικό του, για την επίτευξη του σκοπού του, ο σύλλογος αγωνίζεται για την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης, υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS αλλά και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα εργάζεται για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις της αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.
Αγίων Αναργύρων 13, 10554, Αθήνα
tel: 210-8627572
URL: http://positivevoice.gr/