Η παγκόσμια κατάσταση και οι τάσεις:
Από την αρχή της επιδημίας, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV και περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει. Συνολικά, 36,7 εκατομμύρια [34 έως 39,8 εκατ.] άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV ως τα τέλη του 2015. Εκτιμάται ότι 0,8% των ενηλίκων ηλικίας 15-49 ετών σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV, αν και το βάρος της επιδημίας εξακολουθεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών και των περιοχών. Η υποσαχάρια Αφρική παραμένει η περιοχή που επηρεάζεται πιο σοβαρά, με σχεδόν 1 στους 20 ενήλικες να ζουν με τον ιό HIV και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης της HIV Λοίμωξης ως τον Οκτώβριο του 2015 διαγνώστηκαν συνολικά στην Ελλάδα 15.109 οροθετικά άτομα (το 82,7% είναι άνδρες).
*Ο αριθμός του 2016 αφορά τις καταγεγραμμένες νέες διαγνώσεις έως τα τέλη Οκτωβρίου 2016Πηγές: European Centre for Disease Prevention and Control1, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων2
Η έρευνα που αφορά τη γενετική ποικιλομορφία του ιού HIV είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη μελέτη της δυναμικής εξάπλωσης του ιού, αλλά και για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων και εμβολίων. Σε μελέτη 1147 ασθενών τη χρονική περίοδο 1999-2005 η κατανομή των υπότυπων και ανασυνδυασμένων τύπων του HIV-1 ήταν:
Οι μη-Β υπότυποι βρέθηκαν σε μεγαλύτερη συχνότητα σε παιδιά που μολύνθηκαν με κάθετη μετάδοση (63%), σε ετεροφυλόφιλους (43%) και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (39%) σε σχέση με ομοφυλόφιλους (27%) και αιμορροφιλικούς (0%). Ο επιπολασμός των μη-Β υπότυπων ήταν σημαντικά υψηλότερος (56%) σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα HIV-1 λοίμωξη με ημερομηνία διάγνωσης μεταξύ 2002 και 2005, σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς (29%) και είναι υψηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες Μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία) παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.
Η εμφάνιση αντοχής σε ασθενείς με HIV λοίμωξη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ασθενών στην Ελλάδα με νεοδιαγνωσθείσα HIV λοίμωξη οι οποίοι δεν έχουν λάβει θεραπεία, ο συνολικός επιπολασμός αντοχής εκτιμήθηκε στο 12% και συνδέεται με NRTIs, NNRTIs και PIs.
Ο επιπολασμός μεταλλαγών που προσδίδουν αντοχή σε NRTIs ήταν 8%, σε NNRTIs ήταν 3%, και ο επιπολασμός των κύριων μεταλλαγών που συνδέονται με αντοχή σε αναστολείς πρωτεασών (PIs) ήταν 4%.
Επίσης, σε 1% των ασθενών βρέθηκε αντοχή σε παραπάνω από 1 κατηγορία φαρμάκων (πολυαντοχή). Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη ελέγχου αντοχής πριν την έναρξη θεραπείας.
Από την έκθεση του 2003 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη προέκυψαν τα εξής, πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα.