Διατροφή

Ζούμε για να τρώμε ή τρώμε για να ζούμε;

Στην περίπτωση των οροθετικών ατόμων η απάντηση είναι πλέον αυτονόητη. Τρώμε για να ζούμε, γιατί αποδεδειγμένα η σωστή διατροφή είναι ένα ισχυρό εργαλείο για μια επιτυχημένη αντιμετώπιση της νόσου HIV. Ιατρικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με την απώλεια μυϊκού ιστού, συχνά οδηγεί σε υποσιτισμό με αποτέλεσμα την εκδήλωση του AIDS. Ο υποσιτισμός έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας της εξέλιξης της νόσου HIV. Τα φάρμακα, οι τροφές με υψηλή θρεπτική αξία και τα συμπληρώματα διατροφής δρουν μαζί στην καταπολέμηση της ανοσοποιητικής ανεπάρκειας που οφείλεται στον ιό HIV. Επίσης οι κατάλληλες διατροφικές αλλαγές μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις παρενέργειες των αντιρετροϊκών φαρμάκων (όπως η λιποδυστροφία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις) και την εμφάνιση συμπτωμάτων ευκαιριακής λοίμωξης. Ακόμα και για εκείνους όπου η συνδυασμένη θεραπεία απέτυχε, η υγιεινή διατροφή είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου HIV.

Οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές έχουν σκοπό την ενίσχυση της καλής υγείας και τη διατήρηση της φόρμας μας. Παρόλα αυτά η κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου δημιουργεί την ανάγκη μιας ειδικής αντιμετώπισης που μπορεί να διαφέρει αρκετά από τις παρακάτω οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αυτές οι οδηγίες ταιριάζουν σε εσάς.

Ομάδα τροφών
Ποσότητες

Θρεπτικά στοιχεία

Προτεινόμενες ημερήσιες μερίδες

Δημητριακά

1 φέτα Ψωμί
1/2 φλυτζάνι Ζυμαρικά/Ρύζι 
1/2 Παξιμάδι
1/2 φέτα Τηγανίτα
1 φέτα Τορτίγια
1 φλυτζάνι Δημητριακών από κόκκους ρυζιού
3/4 φλυτζάνι Νιφάδες δημητριακών 
    (καλαμπόκι, σιτάρι)
1/2 φλυτζάνι Κουάκερ

Θερμίδες
Φυτικές ίνες
Βιταμίνη Β1
Βιταμίνη Β3
Σίδηρος

6-11 μερίδες

Οι θερμίδες και οι ίνες είναι δύο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που παρέχουν τα δημητριακά. Ο σωστός αριθμός μερίδων από δημητριακά θα σας βοηθήσει αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα υγειές σωματικό βάρος. Καταναλώστε 6 μερίδες ημερησίως εάν θέλετε να μειώσετε την λήψη θερμίδων ή καταναλώστε 11 μερίδες ημερησίως εάν θέλετε να αυξήσετε την λήψη θερμίδων.
Τα δημητριακά μπορούν να είναι βλαβερά ή ωφέλιμα για την υγεία, ανάλογα με το είδος τους. Τα επεξεργασμένα δημητριακά (όπως άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, corn flakes) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες και γιαυτό το λόγο μπορεί να συμβάλουν στην δημιουργία διαβήτη, παχυσαρκία, και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα προϊοντα ολικής αλέσεως (όπως το σταρένιο ψωμί ή το κουάκερ) είναι φτωχά σε ζάχαρη και πλούσια σε ίνες και έτσι αντιπροσωπεύουν μια πιο υγιεινή διατροφή.
Όταν διαλέγετε δημητριακά, ελέγξτε την ετικέτα στην συσκευασία τους... Προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη.

Κρέας-Ψάρι-Πουλερικά-Αυγά
Όσπρια-Ξηροί καρποί-Μπαχαρικά

80 γρ. Κρέας
3 Αυγά
1-1/2 φλυτζάνια Όσπρια (φασόλια/μπιζέλια )
6 κουταλιές γλυκού Φυστικοβούτυρο

Πρωτεϊνες
Βιταμίνη Β1
Σίδηρος
Ψευδάργυρος

2-3 μερίδες

Οι πρωτεϊνες είναι ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά αυτής της ομάδας τροφών. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι στο να βρούμε τροφές που είναι πηγές υγιεινών πρωτεϊνών χωρίς μεγάλη ποσότητα. Διαλέξτε κρέατα χαμηλά σε λιπαρά όπως στήθος κοτόπουλου και τόνο σε κονσέρβα νερού. Το μοσχαρίσιο κρέας και τα αυγά είναι καλές επιλογές εάν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα θερμίδων. Οι χορτοφάγοι μπορούν κάλιστα να αποκτήσουν υψηλής ποιότητας πρωτεϊνες καταναλώνοντας αρκετές μερίδες όσπριων, ξηρών καρπών και μπαχαρικών (σουσάμι, ρίγανη).

Γαλακτοκομικά

1 φλυτζάνι Γάλα
2 φλυτζάνια Πρόβειο τυρί
1 φλυτζάνι Γιαούρτι
90 γρ. Τυρί

(Το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο μη γαλακτοκομικό προϊόν όπως γάλα σόγιας ή γάλα ρυζιού, εάν έχει ενισχυθεί έτσι ώστε να διπλασιάζεται ή ποσότητα των θρεπτικών στοιχείων που περιέχεται στο γάλα της αγελάδας)

Πρωτεϊνες
Ασβέστιο
Βιταμίνη Β2

2-3 μερίδες

Το ασβέστιο αποτελεί σημαντοκότατο θρεπτικό παράγοντα και βρίσκεται σε αφθονία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι πηγές από τις οποίες θα λαμβάνουμε τις απαράιτητες ποσότητες ασβεστίου θα πρέπει να είναι χαμηλές σε λιπαρά. Διαλέξτε γάλα, γιαούρτι και τυριά χωρίς λιπαρά αν είναι δυνατόν. Το πλήρες γάλα είναι καλό αν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα θερμίδων. Οι χορτοφάγοι δεν πρέπει να εξαρτώνται ιδιαίτερα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως πηγή πρωτεϊνών, γιατί δεν περιέχουν σίδηρο και μπορεί να οδηγήσουν σιδηροπενική αναιμία.
Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι 2-3 μερίδες γαλακτομικών μπορεί να μην προσφέρουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου, αλλά και ότι περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη σιδήρου. Γιαυτό προτείνουμε κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου.

Λαχανικά & Φρούτα

Βιταμίνη-A Λαχανικά/Φρούτα: Βερίκοκο, παντζάρι, μπρόκολο, καρότο, λαχανίδα, μάνγκο, σινάπι, νεροκολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, γογγύλη.

Βιταμίνη-C Λαχανικά/Φρούτα: Μπρόκολο, λάχανο Βρυξελλών, κουνουπίδι, λαχανίδα, kiwi, μάνγκο, σινάπι, πορτοκάλι, παπάγια, πιπεριά, μούσα, φραμπουάζ, φράουλα, μανταρίνι, ντομάτα, γογγύλη.

Φυλλικό οξύ Λαχανικά/Φρούτα: Σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, ραδίκι, και λάχανα, πορτοκάλι, χυμός πορτοκαλιού, παντζάρι.

1 φλυτζάνι Σκούρα πράσινα λαχανικά
1 Ντομάτα
1 Πατάτα
3/4 φλυτζάνι Χυμό (φρούτου ή λαχανικού)
1/2 φλυτζάνι Λαχανικά, φρούτο κονσέρβα
1/2 φλυτζάνι Πουρέ πατάτας
1/4 φλυτζάνι Αποξηραμένα φρούτα

Βιταμίνη A
Βιταμίνη C
Φυλλικό οξύ
Σίδηρος
Μαγνήσιο
Κάλιο
Φυτικές ίνες

5 ή περισσότερες μερίδες

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι οι βασικές θρεπτικές ουσίες αυτής της ομάδας. Μόνο τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ικανά να προσφέρουν ένα πλήρη συνδυασμό βιταμινών, προ-βιταμινών, ιχνοστοιχείων, και άλλων ευεργετικών ουσιών. Ακόμα και τα καλύτερα βιταμινούχα συμπληρώματα της αγοράς δεν μπορούν να ξεπεράσουν την θρεπτική αξία των λαχανικών και φρούτων.

Κάθε μέρα καταναλώστε τουλάχιστον...

  • Ένα λαχανικό ή φρούτο με βιταμίνη-A
  • Ένα λαχανικό ή φρούτο με βιταμίνη-C
  • Ένα λαχανικό ή φρούτο με φυλλικό οξύ
  • Συν δύο άλλα λαχανικά ή φρούτα

Λίπη & Ζάχαρη

Λίπη:  Βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, λάδι ελιάς, κρέμα γάλακτος, κλπ.

Πολύ λιπαρές τροφές:  Τηγανιτά, ψημμένοι ξηροί καρποί, σούπες με κρέμα, γλυκά, κλπ.

Ζάχαρη:  Λευκή και καφέ ζάχαρη, μέλι, σιρόπι, κλπ.

Πολύ ζαχαρώδεις τροφές:  Παιδικά δημητριακά, σόδα, γλυκά, κλπ.

Θερμίδες

Χρησιμοποιήστε με μέτρο

Μάθετε να αναγνωρίζετε λίπη και ζάχαρη σε διάφορες μορφές. Περιορίστε τις τροφές που περιέχουν πολλά λίπη και ζάχαρη. Οι μεγάλες ποσότητες λίπους και ζάχαρης προκαλούν διατροφικές διαταραχές προσφέροντας έξτρα θερμίδες χωρίς πολλές θρεπτικές ουσίες.

Πίνετε αρκετό νερό;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 65%-70% από νερό, ένα κυρίαρχο στοιχείο του οργανισμού μας. Το νερό μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο σημαντικό θρεπτικό στοιχείο. Η λήψη αρκετού νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν αισθάνεστε δίψα, μπορεί ήδη να έχετε πάθει αφυδάτωση. Για να αποφύγετε το αίσθημα της δίψας, πίνετε νερό ή άλλα μή-καφεϊνούχα.μή-αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωταρχικό μέλημα των οροθετικών θα πρέπει να είναι το να παραμένουν "υδατωμένοι" συνεχώς!

Προτεινόμενη λήψη υγρών (υπό κανονικές συνθήκες)

Γυναίκες:

9-11 ποτήρια

’νδρες:

10-12 ποτήρια

Εάν παρουσιάζετε διάρροια, ασκείστε, ή εργάζεστε σε ζεστό ή ψυχρό κλίμα, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Επίσης αναψυκτικά για αθλητές, αραιωμένοι χυμοί φρούτων, είναι σημαντικό να λαμβάνονται όταν έχετε διάρροια. Αν η διάρροια επιμένει για παραπάνω από λίγες μέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Εκτιμώμενη καθημερινή απώλεια νερού (σε ποτήρια)

 

Κανονική Θερμοκρασία

Ζεστός Καιρός

Παρατεταμένη ’σκηση

Δέρμα

1.45

1.45

1.45

Πνεύμονες

1.45

1.00

2.7x

Ούρα

5.8x

5.0x

2.0x

Ιδρώτας

.4

6.0x

21.0xx

Feces

.4

.4

.4

Σύνολο

9.7x

13.7xx

27.5xx

Συμπληρώματα διατροφής

Τα παρακάτω συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις. Πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας σχετικά με το ποιά από αυτά χρειάζεστε και σε ποιές ποσότητες.

  • Πολυβιταμίνες και Μεταλλικά Στοιχεία μια φορά την ημέρα
  • Βιταμίνες:
    • Συνδυασμός Βιταμινών B
    • Βιταμίνη B12
    • Βιταμίνη C
    • Βιταμίνη E
  • Μετταλικά Στοιχεία:
    • Ασβέστιο
    • Σίσηρος
    • Μαγνήσιο
    • Σελήνιο
    • Ψευδάργυρος
  • Λοιπά:
    • Acidophilus
    • Συνένζυμο Q-10
    • Κρεατίνη, Λ-κρεατίνη
    • Γλουταμίνη
    • Λιποϊκό οξύ, Α-Λιποϊκό οξύ
    • Λινολεικό οξύ (ω-6)
    • Α-λινολεικό οξύ (ω-3)
    • ΠρωτεΙνες (αυγού, σόγιας, κλπ.)
    • Αντιοξειδωτικό SOD

Η ασφάλεια των τροφίμων

Λόγω της νόσου HIV πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν πιθανές λοιμώξεις που οφείλονται σε τροφικές δηλητηριάσεις, γι' αυτό θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή, φύλαξη και κατανάλωση των τροφών.

Νερό από το δίκτυο ύδρευσης
  • Αν τα Τ4 βρίσκονται κάτω από το επίπεδο των 200 μονάδων, είναι καλό να βράζετε το νερό για 1 λεπτό, εάν σκοπεύετε να το πιείτε, να βουρτσήσετε τα δόντια σας ή να ετοιμάσετε ένα χυμό.
  • Αν μένετε ή επισκέπτεσθε κάποιο νησί, να βράζετε το νερό ανεξάρτητα από το επίπεδο των Τ4.

Φύλαξη τροφίμων

  • Το ωμό κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται το πολύ μέσα σε 2 ημέρες μετά την αγορά του.
  • Τα ωμά ψάρια θα πρέπει να καταναλώνονται το πολύ μέσα σε 24 ώρες μετά την αγορά τους.
  • Γαρίδες ή άλλα θαλασσινά θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την αγορά τους.
  • Φυλάξτε κρέατα, πουλερικά και ψάρια στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου έτσι ώστε τα υγρά τους να μην στάζουν πάνω σε άλλα τρόφιμα.
  • Διατηρήτε το εσωτερικό του ψυγείου πάντα καθαρό.
  • Διατηρήτε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου στους 4 βαθμούς Κελσίου.
Απολύμανση
  • Απολυμαίνετε τις επιφάνειες της κουζίνας με διάλυμα χλωρίου.
  • Μαζί με τα σκεύη, τποθετήστε στο πλυντήριο πιάτων και τα σφουγγάρια της κουζίνας έτσι ώστε να καθαριστούν και αυτά.
  • Μπορείτε επίσης να βάζετε τα σφουγγάρια της κουζίνας στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό για να διατηρούνται καθαρά.
  • Μην εμπιστεύστε αντιβακτηριδιακά σπρέυ, σαπούνια ή σφουγγάρια που κυκλοφορούν στην αγορά για να εξαφανίσετε τα βακτήρια.
Τρώγωντας έξω
  • Αν τα Τ4 σας είναι χαμηλά, αποφύγετε όλα τα ωμά σκευάσματα του εστιατορίου και προτιμήστε τα ζεστά πιάτα.
  • Πάντα παραγγέλνετε το φαγητό σας καλοψημένο. Το εσωτερικό του κρέατος δεν θα πρέπει να είναι ροζ ή να περιέχει αίμα. Τα ψάρια θα πρέπει να είναι τραγανά όταν τα κόβετε με το μαχαίρι.
  • Αποφεύγετε όλα τα φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά, όπως η σαλάτα του Καίσαρα, μους σοκολάτας, κλπ.
  • Προτιμήστε τα καλοβρασμένα αυγά.
  • Αποφεύγετε τα ωμά οστρακοειδή όπως το sushi ή τα ελαφρώς βρασμένα όπως μύδια κλπ. 
  • Mην τρώτε από μπουφέδες πρωινών ή σαλατών. Το φαγητό μπορεί να μην έχει την σωστή θερμοκρασία και μπορεί να έχει εκτεθεί σε μικρόβια από άλλους πελάτες πριν από εσάς.
Ψωνίζοντας
  • Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης στην συσκευασία του προϊόντος.
  • Όταν αγοράζετε γαλακτοκομικά προϊόντα, διαλέξτε μόνο αυτά που αναγράφουν την λέξη "παστεριωμένο" στην ετικέττα.
  • Βάλτε το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα προϊόντα στο καλάθι σας.
  • Μην αγοράζετε τροφές με αλλοιωμένη συσκευασία.
  • Μην αγοράζετε ραγισμένα αυγά.
  • Αποφύγετε τους μπουφέδες με σαλάτες, ειδικά όταν περιέχουν είδη με κρέας, κοτόπουλο ή μαγιονέζα.



Trajectories of viral suppression in people living with HIV receiving coordinated care: Differences by comorbidities

Mon, 23 Mar 2020 00:00:00 GMT-05:00 - Li, Michael J.; Su, Erica; Garland, Wendy H.; Oksuzyan, Sona; Lee, Sung-Jae; Kao, Uyen H.; Weiss, Robert E.; Shoptaw, Steven J.
Εισαγωγή: In March of 2013, the Los Angeles County (LAC) Division of HIV and STD Programs (DHSP) implemented a clinic-based Medical Care Coordination (MCC) Program to increase viral suppression (VS) (<200 c/mL) among people living with HIV (PLWH) at high risk for poor health outcomes.
Θέμα: This study aimed to estimate trajectories of VS and to assess whether these trajectories differed by stimulant use, housing instability, and depressive symptom severity as reported by PLWH participating in MCC.
Μέθοδοι: Data represent 6,408 PLWH in LAC receiving services from the MCC Program, and were obtained from LAC HIV surveillance data matched to behavioral assessments obtained across 35 Ryan White Program clinics participating in MCC. Piecewise mixed effects logistic regression with a random intercept estimated probabilities of VS from 12 months prior to MCC enrollment through 36 months post-enrollment, accounting for time by covariate interactions for three comorbid conditions: housing instability, stimulant use, and depressive symptoms.
Αποτελέσματα: The overall probability of VS increased from 0.35 to 0.77 within the first six months in the MCC Program, and this probability was maintained up to 36 months post-enrollment. Those who reported housing instability, stimulant use, or multiple comorbid conditions did not achieve the same probability of VS by 36 months as those with none of those comorbidities.
Συμπεράσματα: Findings suggest that MCC improved the probability of VS for all patient groups regardless of the presence of comorbidities. However, those with comorbid conditions will still require increased support from patient-centered programs to address disparities in VS. Corresponding author: Michael J. Li, Ph.D., M.P.H. Department of Family Medicine 10880 Wilshire Blvd., Ste. 1800, Los Angeles, CA 90024 mjli@mednet.ucla.edu 310-825-2557 Conflicts of interest and Source of Funding: The authors report no conflicts of interest. Author contributions: MJ Li – study conceptualization, writing, and analysis. E Su – data analysis, reporting, and visualization, writing methods section. WH Garland – study implementation, conceptualization, and supervision, writing, revision. S Oksuzyan – data collection and management, study conceptualization, writing, revision S-J Lee – study conceptualization, writing, revision. UH Kao – study conceptualization, study coordination, writing, revision. RE Weiss – senior statistician, study conceptualization, writing, revision. SJ Shoptaw – study conceptualization and supervision, writing, revision This work was supported by the Center for HIV Identification, Prevention, and Treatment Services (CHIPTS) NIMH grant P30MH58107, the California HIV/AIDS Research Grants Program Office of the University of California grant MH10-LAC-610, the University of California, Los Angeles Postdoctoral Fellowship Training Program in Global HIV Prevention Research NIMH grant 5T32MH080634-13. - Β© 2020

The impact of loneliness on brain health and quality of life among adults living with HIV in Canada

Mon, 23 Mar 2020 00:00:00 GMT-05:00 - Harris, Marianne; Brouillette, Marie-JosΓ©e; Scott, Susan C.; Smaill, Fiona; Smith, Graham; Thomas, RΓ©jean; Fellows, Lesley K.; Mayo, Nancy E.
Εισαγωγή: People aging with HIV are at risk for loneliness, with stigmatization and economic marginalization added to the health challenges arising from chronic infection. This study provides evidence for the extent, contributors, and consequences of loneliness in people living with HIV, focusing on brain health and quality of life. Setting: Cross-sectional data from 856 middle-aged and older adults living with HIV recruited from five urban specialty clinics in Canada were drawn from the inaugural visit of the Positive Brain Health Now cohort study.
Μέθοδοι: Participants completed an extensive assessment of biopsychosocial variables. The prevalence, severity and quality of life impact of self-reported loneliness were described. Clinical and environmental factors hypothesized as contributing to loneliness and the consequences of loneliness on health and function were identified using logistic, ordinal, and linear regression.
Αποτελέσματα: Eighteen percent reported being β€œquite often” and 46% β€œsometimes” lonely. Those with more loneliness were younger, less mobile, suffered more financial hardship, and were more likely to use opioids. HIV symptoms, pain, fatigue, low motivation, stigma, and unemployment were related to loneliness. Loneliness increased the odds of cognitive impairment, low mood, stress, and poor physical health. Those who were β€œquite often” lonely were over four times more likely to report poor or very poor quality of life than those who were β€œalmost never” lonely.
Συμπέρασμα: Loneliness is common in older people living with HIV in Canada. Many of the associated factors are modifiable, offering novel targets for improving brain health, general health and quality of life in HIV. Corresponding author: Lesley Fellows, MD CM, DPhil, room 276, Montreal Neurological Institute, rue UniversitΓ©, MontrΓ©al, QC H3A 2B4 Canada 514-398-8481 lesley.fellows@mcgill.ca. The authors report no conflicts of interest related to this work. * equal contribution Funding: The project was supported by a Team Grant from the Canadian Institutes of Health Research (CIHR) (TCO-125272) and by the CIHR HIV Clinical Trials Network (CTN 273). The funding agency had no role in the design, data collection, analysis, or interpretation of the study, nor in the writing of the report or the decision to submit the paper for publication. Author contributions: MH: study conception, data acquisition, interpreted results, drafted manuscript. MJB: study conception, data acquisition, interpretation, revised manuscript. SC: data analysis, interpretation, drafted manuscript. FS: study conception, data acquisition, revised manuscript. GM: study conception, data acquisition, revised manuscript. RT: study conception, data acquisition, revised manuscript. LKF: study conception, data acquisition, interpretation, drafted manuscript. NB: study conception, data acquisition, data analysis, interpretation, drafted manuscript All authors approved the final manuscript. - Β© 2020

About us

Στο hivaids.gr, φιλοξενούμε αφιλοκερδώς το "Πρόγραμμα Συνεργασίας" Μονάδων Λοιμώξεων για την ανάπτυξη διαδικτυακής τράπεζας κλινικών παραμέτρων. Το Πρόγραμμα δημιουργήθηκε από έναν γιατρό ειδικό στην HIV λοίμωξη με τη συμμετοχή των Μονάδων: Περισσότερα

% Αναπηρία και HIV

Νέος κανονισμός

Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας

Ημερολόγιο

@ Διαύγεια

ΔιαύγειαΔι@ύγεια

διαφάνεια στο κράτος

Διαδικτυακές αναρτήσεις διοικητικών αποφάσεων για το HIV/AIDS

Έρευνα

Σας έχει σπάσει ποτέ το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής επαφής;
Ναι
Όχι
Δεν χρησιμοποιώ

Επικοινωνία

Newsletter

Ανακοινώσεις

Χρήσιμες πληροφορίες