Στην περίπτωση των οροθετικών ατόμων η απάντηση είναι πλέον αυτονόητη. Τρώμε για να ζούμε, γιατί αποδεδειγμένα η σωστή διατροφή είναι ένα ισχυρό εργαλείο για μια επιτυχημένη αντιμετώπιση της νόσου HIV. Ιατρικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με την απώλεια μυϊκού ιστού, συχνά οδηγεί σε υποσιτισμό με αποτέλεσμα την εκδήλωση του AIDS. Ο υποσιτισμός έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας της εξέλιξης της νόσου HIV. Τα φάρμακα, οι τροφές με υψηλή θρεπτική αξία και τα συμπληρώματα διατροφής δρουν μαζί στην καταπολέμηση της ανοσοποιητικής ανεπάρκειας που οφείλεται στον ιό HIV. Επίσης οι κατάλληλες διατροφικές αλλαγές μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις παρενέργειες των αντιρετροϊκών φαρμάκων (όπως η λιποδυστροφία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις) και την εμφάνιση συμπτωμάτων ευκαιριακής λοίμωξης. Ακόμα και για εκείνους όπου η συνδυασμένη θεραπεία απέτυχε, η υγιεινή διατροφή είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου HIV.
Οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές έχουν σκοπό την ενίσχυση της καλής υγείας και τη διατήρηση της φόρμας μας. Παρόλα αυτά η κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου δημιουργεί την ανάγκη μιας ειδικής αντιμετώπισης που μπορεί να διαφέρει αρκετά από τις παρακάτω οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αυτές οι οδηγίες ταιριάζουν σε εσάς.
Ομάδα
τροφών |
Θρεπτικά στοιχεία |
Προτεινόμενες ημερήσιες μερίδες |
Δημητριακά 1 φέτα Ψωμί |
Θερμίδες |
6-11 μερίδες Οι θερμίδες και οι ίνες
είναι δύο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που παρέχουν τα δημητριακά. Ο σωστός
αριθμός μερίδων από δημητριακά θα σας βοηθήσει αποκτήσετε και να
διατηρήσετε ένα υγειές σωματικό βάρος. Καταναλώστε 6 μερίδες ημερησίως εάν
θέλετε να μειώσετε την λήψη θερμίδων ή καταναλώστε 11 μερίδες ημερησίως
εάν θέλετε να αυξήσετε την λήψη θερμίδων. |
Κρέας-Ψάρι-Πουλερικά-Αυγά 80 γρ. Κρέας |
Πρωτεϊνες |
2-3 μερίδες Οι πρωτεϊνες είναι ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά αυτής της ομάδας τροφών. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι στο να βρούμε τροφές που είναι πηγές υγιεινών πρωτεϊνών χωρίς μεγάλη ποσότητα. Διαλέξτε κρέατα χαμηλά σε λιπαρά όπως στήθος κοτόπουλου και τόνο σε κονσέρβα νερού. Το μοσχαρίσιο κρέας και τα αυγά είναι καλές επιλογές εάν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα θερμίδων. Οι χορτοφάγοι μπορούν κάλιστα να αποκτήσουν υψηλής ποιότητας πρωτεϊνες καταναλώνοντας αρκετές μερίδες όσπριων, ξηρών καρπών και μπαχαρικών (σουσάμι, ρίγανη). |
Γαλακτοκομικά 1 φλυτζάνι Γάλα (Το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο μη γαλακτοκομικό προϊόν όπως γάλα σόγιας ή γάλα ρυζιού, εάν έχει ενισχυθεί έτσι ώστε να διπλασιάζεται ή ποσότητα των θρεπτικών στοιχείων που περιέχεται στο γάλα της αγελάδας) |
Πρωτεϊνες |
2-3 μερίδες Το ασβέστιο αποτελεί
σημαντοκότατο θρεπτικό παράγοντα και βρίσκεται σε αφθονία στα
γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι πηγές από τις οποίες θα λαμβάνουμε τις
απαράιτητες ποσότητες ασβεστίου θα πρέπει να είναι χαμηλές σε
λιπαρά. Διαλέξτε γάλα, γιαούρτι και τυριά χωρίς λιπαρά αν είναι
δυνατόν. Το πλήρες γάλα είναι καλό αν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα
θερμίδων. Οι χορτοφάγοι δεν πρέπει να εξαρτώνται ιδιαίτερα από τα
γαλακτοκομικά προϊόντα ως πηγή πρωτεϊνών, γιατί δεν περιέχουν σίδηρο και
μπορεί να οδηγήσουν σιδηροπενική αναιμία. |
Λαχανικά & Φρούτα Βιταμίνη-A Λαχανικά/Φρούτα: Βερίκοκο, παντζάρι, μπρόκολο, καρότο, λαχανίδα, μάνγκο, σινάπι, νεροκολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, γογγύλη. Βιταμίνη-C Λαχανικά/Φρούτα: Μπρόκολο, λάχανο Βρυξελλών, κουνουπίδι, λαχανίδα, kiwi, μάνγκο, σινάπι, πορτοκάλι, παπάγια, πιπεριά, μούσα, φραμπουάζ, φράουλα, μανταρίνι, ντομάτα, γογγύλη. Φυλλικό οξύ Λαχανικά/Φρούτα: Σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, ραδίκι, και λάχανα, πορτοκάλι, χυμός πορτοκαλιού, παντζάρι. 1 φλυτζάνι Σκούρα πράσινα
λαχανικά |
Βιταμίνη A |
5 ή περισσότερες μερίδες Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι οι βασικές θρεπτικές ουσίες αυτής της ομάδας. Μόνο τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ικανά να προσφέρουν ένα πλήρη συνδυασμό βιταμινών, προ-βιταμινών, ιχνοστοιχείων, και άλλων ευεργετικών ουσιών. Ακόμα και τα καλύτερα βιταμινούχα συμπληρώματα της αγοράς δεν μπορούν να ξεπεράσουν την θρεπτική αξία των λαχανικών και φρούτων. Κάθε μέρα καταναλώστε τουλάχιστον...
|
Λίπη & Ζάχαρη Λίπη: Βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, λάδι ελιάς, κρέμα γάλακτος, κλπ. Πολύ λιπαρές τροφές: Τηγανιτά, ψημμένοι ξηροί καρποί, σούπες με κρέμα, γλυκά, κλπ. Ζάχαρη: Λευκή και καφέ ζάχαρη, μέλι, σιρόπι, κλπ. Πολύ ζαχαρώδεις τροφές: Παιδικά δημητριακά, σόδα, γλυκά, κλπ. |
Θερμίδες |
Χρησιμοποιήστε με μέτρο Μάθετε να αναγνωρίζετε λίπη και ζάχαρη σε διάφορες μορφές. Περιορίστε τις τροφές που περιέχουν πολλά λίπη και ζάχαρη. Οι μεγάλες ποσότητες λίπους και ζάχαρης προκαλούν διατροφικές διαταραχές προσφέροντας έξτρα θερμίδες χωρίς πολλές θρεπτικές ουσίες. |
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 65%-70% από νερό, ένα κυρίαρχο στοιχείο του οργανισμού μας. Το νερό μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο σημαντικό θρεπτικό στοιχείο. Η λήψη αρκετού νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν αισθάνεστε δίψα, μπορεί ήδη να έχετε πάθει αφυδάτωση. Για να αποφύγετε το αίσθημα της δίψας, πίνετε νερό ή άλλα μή-καφεϊνούχα.μή-αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωταρχικό μέλημα των οροθετικών θα πρέπει να είναι το να παραμένουν "υδατωμένοι" συνεχώς!
Προτεινόμενη λήψη υγρών (υπό κανονικές
συνθήκες)
Γυναίκες: |
9-11 ποτήρια |
Άνδρες: |
10-12 ποτήρια |
Εάν παρουσιάζετε διάρροια, ασκείστε, ή εργάζεστε σε ζεστό ή ψυχρό κλίμα, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Επίσης αναψυκτικά για αθλητές, αραιωμένοι χυμοί φρούτων, είναι σημαντικό να λαμβάνονται όταν έχετε διάρροια. Αν η διάρροια επιμένει για παραπάνω από λίγες μέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Εκτιμώμενη καθημερινή απώλεια νερού (σε ποτήρια)
Κανονική Θερμοκρασία |
Ζεστός Καιρός |
Παρατεταμένη Άσκηση | |
Δέρμα |
1.45 |
1.45 |
1.45 |
Πνεύμονες |
1.45 |
1.00 |
2.7x |
Ούρα |
5.8x |
5.0x |
2.0x |
Ιδρώτας |
.4 |
6.0x |
21.0xx |
Feces |
.4 |
.4 |
.4 |
Σύνολο |
9.7x |
13.7xx |
27.5xx |
Τα παρακάτω συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις. Πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας σχετικά με το ποιά από αυτά χρειάζεστε και σε ποιές ποσότητες.
Λόγω της νόσου HIV πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν πιθανές λοιμώξεις που οφείλονται σε τροφικές δηλητηριάσεις, γι' αυτό θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή, φύλαξη και κατανάλωση των τροφών.