Σήμερα οι οι οροθετικοί ενήλικες ζουν ενεργά και παραγωγικά παρά τη νόσο τους και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πολύ αποτελεσματικές θεραπείες. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία κι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Έτσι αυτό που κάποτε ακουγόταν απαγορευτικό, δηλαδή η τεκνοποίηση ανθρώπων που πάσχουν από AIDS, σήμερα αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα» σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Γονιμότητας (AFS).
Οι τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, φαίνεται ότι ελαχιστοποιούν τους κινδύνους μετάδοσης της λοίμωξης στα ζευγάρια όπου ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι οροθετικός. Τόσο η ενδομήτρια σπερματέγχυση όπου προηγείται πλύσιμο-καθαρισμός του σπέρματος, όσο και η μικρογονιμοποίηση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, έχουν δοκιμαστεί σε ζευγάρια όπου ο άνδρας ήταν οροθετικός και ο κίνδυνος της μεταφοράς του ιού στη σύντροφο αποδείχθηκε ότι ήταν μηδενικός.
Πολλά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική προσφέρουν τις θεραπείες αυτές (ενδομήτρια σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση/μικρογονιμοποίηση) στα ζευγάρια όπου ο άνδρας είναι οροθετικός και η γυναίκα αρνητική.
Η τεχνητή γονιμοποίηση από σπέρμα HIV-θετικού άνδρα μπορεί να είναι ασφαλής, αποτελεσματική, και μπορεί να μην οδηγήσει σε μόλυνση από τον ιό HIV είτε της μητέρας ή του παιδιού.
Πάνω από 5.000 τέτοιες διαδικασίες έχουν διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μεταξύ HIV οροασύμβατων ζευγαριών, και είχαν ως αποτέλεσμα τη γέννηση περισσοτέρων από 500 παιδιά χωρίς να υπάρξει καμία μετάδοση του ιού HIV.
Τελευταία, η εξωσωματική γονιμοποίηση με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης φαίνεται ότι αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την επίτευξη κύησης σε αυτά τα ζευγάρια, υπερισχύοντας της σπερματέγχυσης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας στη λειτουργία των κέντρων αυτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μη έκθεση σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού, τόσο στο προσωπικό όσο και στα υπόλοιπα ζευγάρια που είναι αρνητικά. Οι κίνδυνοι μετάδοσης αφορούν και τη διαδικασία κατάψυξης γαμετών ή εμβρύων, που προέρχονται από οροθετικά ζευγάρια.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νόμο Ν.3305/2005, άρθρο 4 πριν από την υποβολή σε μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ι.Υ.Α.) διενεργείται υποχρεωτικά έλεγχος για τον ιό HIV. Εάν τα πρόσωπα που μετέχουν στην εφαρμογή των μεθόδων Ι.Υ.Α. είναι οροθετικοί απαιτείται ειδική άδεια από την Εθνική Αρχή Ι.Υ.Α. του άρθρου 19.
Σύμφωνα με νεώτερη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 170/2008) για την διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης με γεννητικό υλικό οροθετικών ατόμων απαιτείται να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις.
Τα οροθετικά άτομα μπορούν να συμμετέχουν σε Ι.Υ.Α. εφόσον:
Η εφαρμογή των μεθόδων Ι.Υ.Α. γίνεται σε ειδικό εργαστήριο με τον εξοπλισμό που προβλέπεται από το άρθρο 5.
Η άδεια της Εθνικής Αρχής Ι.Υ.Α. για την διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης με γεννητικό υλικό οροθετικών ατόμων ισχύει και για το εξωτερικό.
Ταχ. Δ/νση: Ζαχάρωφ 3
Ταχ. Κώδικας: 115 21, Αθήνα
Τηλέφωνο: 213 2010457